конкурентноспособност икономика показатели България класация проверка, икономика, ЕК, България

МВФ: Европа е пред нови рискове за икономическото си възстановяване

Европа е изправена пред нови рискове за икономическото си възстановяване поради вариантите на Covid-19 и забавянето на кампаниите за ваксиниране, които заплашват да удължат здравната криза, съобщи МВФ.

Това може да създаде „социални вълнения и нови средносрочни щети за икономиките, ако кризата продължи“, предупреди Международният валутен фонд, призовавайки за повече правителствена подкрепа, докато кризата отмине.

„Това не е призив за пакет, който увеличава разходите безразборно и постоянно, а за добре насочен и временен ход както в търсенето, така и в предлагането“, каза Алфред Камер, директор на европейския отдел на МВФ.

Фондът отчита ръст за Европа от 4,5% тази година, с 0,2 пункта по-нисък от прогнозата през октомври, последван от 3,9% увеличение през 2022 г., според последната регионална икономическа перспектива. Това би върнало икономиката „обратно в нейното предпандемично ниво, но не и на очаквания преди пандемията път“.

„Отразявайки периодичните вълни на инфекция и темповете на ваксинациите, икономическото възстановяване в Европа все още куца и е неравномерно“, заяви Камер.

Прогнозите на МВФ предполагат, че ваксините ще бъдат „широко достъпни“ до средата на годината, а Камер каза, че „приоритет номер едно е да се увеличи производството на ваксини.“ Но политиците „трябва да продължат да предоставят спешна подкрепа на домакинствата и фирмите“.

Базираният във Вашингтон кредитор призова за „безпрецедентни спасителни линии“ за работниците с помощта на десетки милиони, но заяви, че тези средства трябва да преминат към програми за преквалификация, за да помогнат на работниците да намерят работа в нововъзникващите индустрии.

Като положителна посока фондът отбелязва потенциално големите благоприятни ефекти от плана на Европейския съюз „Следващо поколение“.

- реклама -