Боб Дилън

Музикантът Боб Дилън взе Нобеловата награда за литература (СНИМКИ)

Музикантът и текстописец Боб Дилън е тазгодишният носител на Нобелова награда за литература.

Боб Дилън е първият текстописец, който получава престижното отличие.

Дилън, който в момента е на 75 години, е удостоен с наградата „заради това, че създаде нов поетичен начин на изразяване в рамките на великата американска музикална традиция“, заявиха от шведския Нобелов комитет.

Боб Дилън

Боб Дилън е автор на книгата с поезия и проза „Tarantula“ от 1971 г. Той има и мемоари, издадени през 2004 г. под заглавието „Chronicles“. В момента пише продължение.

Изборът беше посрещнат с изненада, но и с ръкопляскания от журналистите на пресконференцията по обявяване на наградата.

Дилън и преди е бил сред номинираните, но никога не се е смятал за сериозен претендент.

По думите на постоянния секретар на Шведската академия, която обявява носителите на Нобеловата награда за литература, Сара Даниус песните на Дилън са „поезия за ушите“.

Днешното отличие е поредната награда за Дилън по пътя му от родния град Дълтън, Минесота до световната музикална сцена.

Той е роден през 1941 г. с името Робърт Алън Цимерман, а музикалната си кариера започва като сам се научава да свири на хармоника, китара и пиано.

Боб Дилън

Миналата година литературното отличие отиде при авторката от Беларус Светлана Алексиевич за нейните книги в документална стилистика, базирани на свидетелски спомени.

С връчването на наградата за литература приключва т. нар. нобелов сезон, през който бяха връчени отличията за химия, физика, икономика, медицина и физиология, както и мир.

Лауреатите на тазгодишните награди ще получат своите отличия – златен медал и грамота, по време на официална церемония в Стокхолм на 10 декември. В същия ден на отделна церемония в норвежката столица Осло ще бъдат връчени отличията на лауреатите за мир, пише АФП.

- реклама -