Mузеят на Никола Тесла в Белград е отчел рекордна посещаемост

Тази година музеят на Никола Тесла в Белград е отчел рекордна посещаемост

Музеят на Никола Тесла, намиращ се в сръбската столица Белград, тази година е отчел рекордна посещаемост. Според данните, предоставени от директора на музея Бранимир Йованович, повече от 120 хил. души са се запознали с живота и работата на великия изобретател.

„През тази година нашият музей организира изложби в Словения, Москва, Пърт, Сидни, Шанхай и за годината е бил посетен от 120 хил. души, рекордно за нас число“, съобщи Йованович.

В понеделник градският секретар по културата Ивона Етич заедно с ръководството на музея, обиколи обновената лаборатория за консервация, която е „най-свещената“ част от сградата. Тук, в специално създадени условия, се съхраняват документи, принадлежали на гения. Тази година пространството бе реновирано и бяха осигурени оптимални условия за съхранение на документите, които са част от програмата на ЮНЕСКО „Паметта на света“.

„Може да се каже, че към днешна дата този музей има най-добрите условия в Сърбия за съхранение на документи на хартиен носител, което е от изключително значение за съхраняването и предаването на наследството на Тесла и на бъдещите поколения“, заяви Евтич след обиколката.

Музеят на Никола Тесла е един от най-популярните туристически обекти в Белград. Основан през 1952 година, 9 години след смъртта на учения, експозициите в него привличат почитатели на науката и Тесла от целия свят. На първия етаж на зданието са представени действащи модели на инструменти и апарати, изобретени от Никола Тесла, както и различни материали и документи, разказващи за живота и работата на изобретателя със сръбски корени.

На втория етаж пък са поместени ръкописи на Никола Тесла, тефтери, писма, книги от личната му библиотека, както и други материали, предназначени за изучаване на творческото му наследство. Като цяло, колекцията на музея разполага с повече от 160 000 оригиналните документи, над 20 хил. книги и списания, близо 1200 технически изобретения и няколко хиляди снимки, диаграми и чертежи, принадлежащи на Никола Тесла, както и част от неговите лични вещи. Интересно е, че макетите в музея функционират и всеки посетител може да види със собствените си очи и дори да повтори със собствените си ръце експериментите.

Най-голямото впечатление на посетителите обаче, прави урната с пепелта на Тесла. В малка полумрачна стая на специален пиедестал е поставена огледалната метална сфера със златист цвят, в която се съхранява пепелта на учения. Преди няколко години имаше спор дали урната да бъде преместена в църквата „Св. Сава“, но сръбската общност излезе на масови митинги, настоявайки прахта на Тесла да остане в неговия музей.

- реклама -