Румъния, смъртност, ковид, коронавирус

Мутиралият „Делта плюс“ вариант на COVID-19 може да се окаже по-заразен

Новият мутирал вариант на COVID-19 може да е по-заразен, смятат експерти във Великобритания, съобщава Би Би Си. Британските здравни власти сложиха „Делта плюс” „под наблюдение”. За момента няма данни болестта да протича по-тежко.

Засега в страната преобладава „Делта” вариантът, но „Делта плюс” или AY4.2 започва също да се разпространява все повече. Посредните данни сочат, че 6% от регистрираните с коронавирусна инфекция се дължат на новия вариант.

Според експертите е слабо вероятно „Делта плюс“ вариантът да избегне ваксините, но е възможно той да е причината за повишените случаи на заразата във Великобритания. Въпреки това новият вариант все още не предивиква тревога.

Здравните власти предоставят бустерни дози от ваксините на рисковите групи, за да се осигури максимално добра защита срещу вируса. Засега няма нужда от разработване на нови ваксини.

Хиляди различни варианти на COVID-19 циркулират из света, затова не трябва да ни изненадва появата на нови варианти. AY.4.2 е разновидност на Делта варианта, при който са настъпили няколко нови мутации, засягащи спайк протеина. Чрез него вирусът прониква в клетките.

 

- реклама -