Мутафчийски: Призовавам всички българи да се ваксинират, а колегите – да се информират за ваксините

„Ваксините вече са на пазара, задават се към България, затова трябва да сме още по-мотивирани да се запазим здрави и колкото се може повече хора да се ваксинират, за да спрем агонията в училищата, здравните заведения, агонията в психиката на хората. Призовавам всички българи да се ваксинират, а колегите – да се информират за ваксините, да са достойни за очакванията на пациентите заяви председателя на НОЩ Венцислав Мутафчийски.

„Да, има сериозен оптимизъм в случващото се, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртността. Затова трябваше да предложим тези мерки на правителството. Въпреки тежкия дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари. Ние от Националния оперативен щаб винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да може по-голям брой живи и здрави българи да дочакат ваксините, коментира председателят на Щаба.

„На 14-то място сме по заболяемост от коронавируса в ЕС, по смъртност сме на 2-ро място в Европа и 1-о на Балканите.“ Това заяви Ангел Кунчев. Между областите у нас има голяма разлика – Кърджали е областта с най-ниска заболаемост, а най-висока е в Бургас.

„Ако ме питате дали сме доволни от данните за заболеваемостта, отговорът ми е категорично не. Искам българските граждани да са здрави”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Подготовката за имунизация е в готовност при всички РЗИ-та, каза Кунчев.

- реклама -