сн. БГНЕС

Мутафчийски: Няма основание да бъдат облекчени пътуванията към и от София

Няма основание да бъдат облекчени пътуванията към и от София, тъй като София все още е най-голямото огнище в страната, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Към момента се обсъжда за мерките евентуално за парковете и за съответния ред там. Анализират се какви могат да са опасностите. На първо време е, че единствената опасност е събирането на групи и пиенето на алкохол по поляните. Най-вероятно като и ако се стигне до такова облекчаване на мерките, ще бъдат издадени и предписания как да бъдат ползвани тези паркове, уточни Мутафчийски.

За мерките за влизане в София, той каза, че с голямо учудване вчера е гледал анкета, в която 99% от анкетираните на практика казаха, че няма основание за каквито и да е мерки в България. Някои стигнаха до по-тежки изказвания, че няма такъв вирус и че това не е толкова страшно. Ситуацията не се преекспонира, тя продължава да бъде тревожна, добави Мутафчийски. Според нас това е опашка от преди Цветница в нарастване броя на случаите. Тактиката за проактивно търсене на новозаразени е от повече от 3 седмици, допълни още той.

Един от най-важните критерии за освобождаване от мерките е капацитетът на здравните заведения да поемат болните. Това се обсъжда в останалия свят.

Все пак мисля, че тази анкета, която дадоха по телевизията не е представителна много и повечето хора осъзнават какво се случва. В последните 5 дни България се катери нагоре по новозаразени. Кривата е изкривена нагоре, разбира се, не много стръмно, но има завиване нагоре, оформят се нови огнища. Голямата цел на щаба, хората от РЗИ, е да се тушират навреме тези огнища, каза още Мутафчийски.

- реклама -