Мутафчийски, коноравирус, карантина, болни
Снимка: БГНЕС

Мутафчийски: Хората под карантина да спазват дистанция и доброволно да се изолират

До момента 104 000 души са заразени от коронавирус, 3524 са смъртните случаи. В България няма регистриран случай.

Това съобщи на редовния за деня брифинг ген. Венцислав Мутафчийски.

Във Варна са направени 3 проби, във ВМА -21, в Националната лаборатория 19. Всички са отрицателни. Румъния вече обяви днес още два регистрирани случая. В Гърция са 46, в Сърбия- 1. Германия и Франция са общо около 700. Най-голям скок за деня обяви Иран с над 1000.

Мутафчиев препоръча на хората, които са поставени под карантина да спазват дистанция от околните и доброволно да се изолират.

Мутафчийски, коноравирус, карантина, болни
Снимка: БГНЕС

За разлика от някога, когато на стената са се слагали лепенки, в момента тази практика е забранена. Смята се, че лепенката унизява семейството. Дори съседите не знаят, че човекът е поставен под карантина.

„От тази гледна точка няма особена гласност колко хора са карантинирани в България. Все пак оставя се на гражданската съвест на болните, че трябва да си стоят вкъщи“, препоръча Мутафчийски. Той посочи, че по света има най-различни мерки. Най-драстични обаче са в Гърция и Израел, където нарушаването на карантината е инкриминирано. Съседите със закон са определили, че нарушителите ги грози затвор до 2 години, а израелците – до 7 години.

Лекарите препоръчат поставените под карантина да се изолират в отделно помещение, да ядат в чинии- най-добре еднократни. Проветряването да става често, и то навън от самата стая, като стоят затворени всички врати в общото пространство на жилището. Ако се налага ходене, препоръчително е да е пеша или с личен транспорт, да не се ползва обществен.

- реклама -