Мутафчиев: За 2 г. ще вдигнем заплатите на актьорите с 40%

„Съюзът на артистите в България не само полага усилия да повиши възнагражденията в театъра, но и успява”, каза председателят на съюза Христо Мутафчиев преди обявяване на номинираните за наградата ИКАР.

„Миналата година беше подписано споразумение с Българската асоциация на работодателите за увеличение с не по-малко от 15% на заплатите. Това увеличение беше постигнато и беше приложено. Тази година успяхме да увеличим възнагражденията с още 15%, освен тези 10%, с които държавата повиши също заплатите заради инфлацията и заради това, че те не бяха повишавани“, обясни Мутафчиев.

Така на практика възнагражденията на заетите в театрите ще бъдат повишени с общо 40%. Според него така плавно ще бъде постигнат стандарт на заплащане на българските творци, който ще им позволи спокойно да упражняват професиите си.

Христо Мутафчиев добави, че след направената реформа театрите са пълни и публиката има голям интерес към спектаклите.

Наградата за изключителен принос в областта на българския театър тази година ще бъде връчена на Стефан Цанев.

„Знаете каква личност е. Противоречива като Стефан Стамболов, за когото той написа и пиеса. Наградата за чест и достойнство ще бъде връчена на актьора Михаил Мутафов, който играе във Варненския театър“, поясни Мутафчиев.

- реклама -