дпс, Мустафа Карадайъ, президент, профил

Мустафа Карадайъ обяви какъв трябва да е следващият президент на България

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ с първо официално изявление след изборите в неделя. Най-очакваният въпрос на него беше кого ще подкрепи движението на балотажа – Румен Радев или Анастас Герджиков.

Председателят на партията обаче не призова избирателите й за подкрепа за конкретно име. Но обяви около какъв профил за бъдещия президент на България се е обявило ръководството на ДПС:

„Президентската институция трябва да бъде обединител на гражданите, да бъде стожер на Конституцията на Република България, законността и върховенството на правото. Да бъде полето за съгласие и по време на кризи, и в нормално време. Да бъде лице на държавността и на държавата пред света. Да бъде глас на национално-обединяващите каузи”, заяви той.

И допълни:

„Избирателят на ДПС е много мъдър и ще направи правилния избор. Ще гласува за президент, който се доближава най-много до така очертания профил”, допълни Карадайъ.

Той благодари на всички избиратели – както в страната, така и в чужбина, които са подкрепили ДПС на изборите. Припомняме, че партията беше първа според вота зад граница и на парламентарните, и на президентските избори с около 40% от гласовете на сънародниците ни.

Карадайъ зададе няколко въпроса към ЦИК, в които се криеха подозрения за частично изкривяване на вота.

„Вътре в страната от РИК, при приемане на документите от ЦИК, имат отговорността да следят за изпълняването на това контролно преброяване. За секциите в чужбина тази роля е на ЦИК. Успял съм да преброя няколко секции, от тях съм констатирал две, в които има разминаване. Първият ми въпрос е по колко часа са чакали СИК от чужбина, за да предадат протоколите си в ЦИК? Вторият ни въпрос е как ЦИК е приела тези протоколи, без да се засичат контролите? Въпросът не е в самите изборни резултати – говорим за президентските избори и 2,3, 5 секции няма да повлияят на резултата. Но тук стои много сериозен въпрос – колко са протоколите с такива пропуски и как ЦИК е приела тези протоколи”, посочи Карадайъ.

- реклама -