ДПС

Мустафа Карадайъ: Нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България

Единството и заедността не са просто емблема на ДПС. Те са наша кауза и същност. Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, самочувствието да бъдем мост на европейските Балканите. Ние сме ДПС и нашата кауза ни прави все по-силни и уверени в себе си.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на днешната Х-тата Национална отчетно-изборна конференция под мотото “Свобода, единство, заедност”. Конференцията се провежда изцяло онлайн, а Карадайъ е единствената кандидатура за председател.

В словото си, той изрази безпокойство за развитието на управлението на страната: криза в здравеопазването, състоянието на социалната сфера и на образователната система.

„Размерът на щетите за управляващите ще бъде правопорпоционален на времето до изборите. Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение вече и извън възможностите на правителството. Недоверието на управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаваща се на дестабилизация в страната„, не спести критики Карадайъ.

Лидерът на ДПС: „Вътрешнопартийните въпроси са преодолени – налице са предпоставки за историческа мисия на ДПС в името на спасението на бъдещето на България. Ние трябва да използваме нашата сила и енергия за истинска промяна на статуквото в страната в полза на всеки български гражданин, за да можем да гарантираме реформа на всички ключови сектори в страната.“

Карадайъ изтъкна, че в началото на есенната сесия на парламента ДПС е очертало необходимостта спешно правителството и президентът да подадат оставки. „И да започнем дебати с участието на всички системни партии и формации в страната за вземане на такива решения, които да са в подкрепа и стимулиране на бизнеса, за очертаване на националните приоритети“, каза още Карадайъ.

По думите му изпълнението е трябвало да се възложи на експертно правителство, което „да изведе страната от кризата, да приеме бюджет адекватен на икономическите и политическите реалност, както и да организира свободни и честни избори за нов парламент“.

Чист въздух, чиста вода, чисти храни, чиста енергия, високи технологии и включване на свободните и активните граждани в политиката.

Това са приоритетите на ДПС, които според Карадайъ е трябвало да бъдат определени и като национални.

„Днес 2020 г. нашите приоритети са приоритетите на ЕС след решенията на ЕК и ЕП“, каза още Карадайъ. По думите му днес е в ход нова индустриална революция. „Водородна революция в дигиталната ера. Всяка поредна индустриална революция води човечеството до радикално преобразуване на живота и труда. Новата индустриална революция поставя качеството на живот и околната среда в центъра на развитието. Това налага нов интегриран подход за планиране, производство, потребление, съхранение и управление на природните ресурси. Това налага нов модел на взаимодействие между публични власти, политици и бизнес. Новата индустрия разгледана в контекста на цифровизиране на икономиката означава динамично развитие на цифровата икономика като важен двигател на иновациите, конкурентоспособността и растежа с голям потенциал за развитие на предприемачеството„, заяви още Карадайъ.

Лидерът на ДПС няколко пъти подчерта колко силно от движението държат на екологията.

„Европейският зелен пакт е пътната карта за постигане на устойчивост на икономиката на ЕС. Това ще стане като превърнем климатичните и екологичните предизвикателства във възможности във всички области на политиката и направим така, че преходът да е справедлив и приобщаващ за всички“, заяви още Мустафа Карадайъ.

Разбира се имаше и реверанс към създателя на ДПС Ахмед Доган.

„Несъмнено като един от основните фактори трябва да посочим и ролята на нашия почетен председател. Големите неща са присъщи на хора способни да виждат в бъдещето, да поемат отговорност и да определят правилата, да карат нещата да се случват и да отприщват и регулират вътрешната сила на колективното тяло. И разбира се да насочват, да задават посоката. Ние в ДПС имаме редкия шанс да сверяваме часовника си с държавник, политик, философ като д-р Ахмед Доган“, изтъкна Карадайъ.

- реклама -