Мустафа Карадайъ, ДПС: По-близо сме до перспективата за нови избори

Категорично сме готови за нови избори веднага, но от гледна точка на държавата не стоят точно така. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

Според него някои разчитат резултатът от парламентарните избори като воля за нови избори.

„Може. Ние категорично сме готови за избори веднага. От гледна точка на държавата обаче нещата не стоят точно така. България се намира в безпрецедентна комбинация от няколко кризи: пандемична, икономическа, социална, институционална. Ако си позволим да прибавим към тях и политическа – ще сбъркаме сериозно.

„Смятаме, че сега е моментът да започне възстановяването на нормалността в българската политика. Години наред фактически липсва нормален диалог между политическите субекти. След 2017 г. това се пренесе и върху държавните институции“, каза още Карадайъ.

Според него са нарушени диалогът, координацията и контролът между властите. „От това идва и ниското ниво на доверие на българските граждани към институциите. Това явление определяме като институционална криза, която рефлектира пряко върху функционирането на държавата и демокрацията. Ето защо на отминалите избори нашият слоган беше – рестарт на държавността. Смятаме, че макар и трудно този процес на възстановяване на държавността може да започне още от 45-ото Народно събрание. С възстановяване на диалога между политическите субекти ще започнем нормализирането на политиката. Сега е времето да върнем властта в българския парламент, както повелява Конституцията. ДПС от 4 години призовава основните политически сили да работят за развитие на страната. Един опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент, може да постави началото на процеса на нормализация в политиката и изготвяне на план за излизане на страната от кризата. ДПС би подкрепило правителство на трите нови политически сили със следните приоритетите. Първо – план за излизане от пандемичната криза, включващ ново ускорена ваксинационна програма, по-ефективни, икономически и социални мерки за защита на населението и бизнеса. Второ, изготвяне и приемане на програма за възстановяване и устойчивост“, каза още Карадайъ. Той изброи достойно членство в евроатлантическите структури.

В този пъстър парламент, създаващ невъзможност за формиране на управленски коалиции, избирателите изкат да се изпълни девиза: Съединението прави силата.

Единственият начин да се изпълни това било чрез определяне на управленски приоритети.

Ние плътно ще следваме замисъла на суверена и няма да гласуваме за правителство на някоя партия или коалиция, ако преди това не е ясно документирано, че тази власт има ясна програма, с точно указани средства за реализацията й.

Време е за решителни промени, нека ги направим. Нека заедно си зададем въпроса каква България искаме и да намерим най-прекия път. Заедността е заложена в изборните резултати и е формулата за успех.

Няма да позволим да се руши демокрацията и парламентаризмът.

 

 

- реклама -