Мун Джей-ин е новият президента на Южна Корея

Либералният Мун Джей-ин победи на президентските избори в Южна Корея.

Джейн-ин спечели 41,4% от гласовете, сочат екзитполовете. Той дойде със заявката да направи страната велика.

Встъпването в длъжност на новоизбрания президент на Южна Корея, Мун Джей-ин, ще бъде проведено утре.

Бъдещият прзидент стана популярен с нестандартната си предизборна камапния.

Мун Джей Ин -той предлагаше на младите хора  безплатни карти за популярната игра Star Craft.

Бившият президент Пак Гън-хе бе отстранена по обвинения в подкуп и злоупотреба с власт през март и се превърна в първия демократично избран президент на Южна Корея, който е отсранен от длъжност.

Пак Гън-хе в момента е под арест в затвор край столицата Сеул и очаква съдебен процес по обвинения, че е изнудвала бизнес компании за пари, че е вземала рушвети от някои от тези компании и за други закононарушения, всички те в съучастие със своя стара близка приятелка. Очаква се процесът срещу нея да започне по-късно този месец.

След встъпването му на поста се очаква отношенията на страната с Китай да бъдат възстановени, пише вестник The Korea Times.

Отношенията между Сеул и Пекин са обтегнати заради разгръщането в Южна Корея на американската система за противоракетна отбрана THAAD.

Има обаче и спекулациите влошаването на отношенията между Южна Корея и Япония може да продължи, тъй като Токио може да откаже призива на новото правителство в Сеул да предоговаряне на спорно споразумение относно „жени за разтуха“.

- реклама -