мухи

Мухите пренасят повече зарази, отколкото преполагаме

Последните изследвания на мухите показват, че те са преносители на много повече зарази, отколкото предполагаме. Учените са установили, че става въпрос за около 600 вида най-различни бактерии.

Много от тях са свързани с редица заболявания при човека, като стомашни тении, отравяне на кръвта и дори пневмония.

Направените експерименти доказали, че мухите пренасят заразата не само с крилата си, но и с техните „крака“. „Хората знаят, че тези насекоми носят патогени, но нямат представа за броя на заболяванията, които могат да причинят“, разказва пред BBC Доналд Брайънт от Пенсилванския университет.

Така наречените „домашни мухи“, които са разпространени в целия свят пренасят общо 351 бактерии. „Мухите месарки“ пък са носители на други 316 вида.

Учените, които са публикували своето изследване в медицинския журнал Scientific Report, твърдят, че властите трябва да започнат да гледат на мухите като много по-сериозен носител на опасни зарази.

„Ние вярваме, че това може да покаже механизъм за предаване на патогени, който е  пренебрегван от здравните служители. Мухите могат да допринесат за бързото разпространяване на епидемии“, категоричен е проф. Брайънт.

Така че помислете отново, ако имате намерение да изядете тази картофена салата, която стои от няколко часа извън хладилника, препоръчват учените.

Те посочват, че мухите имат изключително ниска хигиена

Те посещават сметища, хранят се с гниещи отпадъци и животински трупове. Освен опасни за човека болести, те са преносители на бактерии, които застрашават и растенията.

- реклама -