Зимбабве, Мугабе, Грейс, преговори, военни

Мугабе получи ултиматум да подаде оставка като президент до утре на обяд

Управляващият „Африкански национален съюз на Зимбабве – Патриотичен фронт“ (ZANU-PF) заяви, че доскорошният му лидер Робърт Мугабе трябва да подаде оставка или ще бъде отстранен принудително.

По време на извънреден конгрес в неделя от политическата сила взеха решение, че държавният глава има срок до понеделник на обяд, за да се оттегли самостоятелно. В противен случай срещу него ще бъде започната процедура по импийчмънт.

Говорителят на ZANU-PF Симон Хая Мойо допълни, че съпругата на президента Грейс е „в списъка с хора, които ще бъдат изключени“ от състава й.

По-рано днес Централният комитет реши да отстрани Мугабе от поста лидер на партията. За неин председател беше избран бившият вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Именно неговото отстраняване от власт на 6 ноември доведе до политическата криза в страната и намесата на военните, за които се смята, че държат президента под домашен арест.

Мнангагва ще е и кандидат-президентът на ZANU-PF на следващите избори в страната през 2018 г.

„Мнангагва беше избран за председател и първи секретар на ZANU-PF… и беше номиниран за кандидат-президент на партията за изборите през 2018 г.“, каза представител на политическата сила.

На 15 ноември стана известно, че военните в Зимбабве са задържали под стража 93-годишния Мугабе, семейството му и министъра на финансите Игнасиус Чомбо, блокирали са пътища към правителствени сгради, парламента и съдебната палата в столицата и са завзели сградата на държавната телевизия.

Военните заявиха тогава, че не става дума за държавен преврат, а действията им са насочени срещу престъпници в президентското обкръжение.

Самият Мугабе, който е на власт почти 40 години, отказва да се оттегли от поста, въпреки призивите да го направи.

- реклама -