ЕС

Мудис понижи кредитния рейтинг на Великобритания

„Мудис“ понижи прогнозата за кредитния рейтинг на Великобритания. Така от  „стабилен“, само ден след „Брекзит той бе свален до „негативен“, предаде ТАСС. Рейтингът на държавата бе потвърден на равнище Аa1.

Спад на икономическия растеж и намаляване на инвестициите

В следващите години, през които на Великобритания ще й се наложи да гради търговски отношения с Европейския съюз, експертите на „Мудис“ предвиждат понижаване на равнището на инвестициите и повишена неопределеност, което ще доведе до слаб растеж, се посочва в изявление на компанията.

Според „Мудис“ при отсъствието на търговско споразумение с ЕС ръстът на БВП на Великобритания съществено ще намалее.

Ръководителят на отдела за суверенните рейтинги на „Стандард & Пуърс“ Мориц Кремер смята, че вероятно Великобритания ще загуби висшия кредитен рейтинг ААА като резултат от политическите, финансовите и икономическите рискове, възникнали след референдума, на който мнозинството жители на страната се обявиха за излизане от ЕС.

Край на лондонското Сити

По-рано днес Йерун Дейселблум- ръководителят на Еврогрупата (страните приели еврото) заяви, че напускането на ЕС ще ограничи достъпа на финансовите институции на Великобритания на вътрешния европейски пазар.

В интервю за телевизия RTL той заяви, че от „Брекзит“ ще спечелят финансови центрове като Амстердам и Франкфурт, които са съперници на лондонското Сити. Лондон, който бе обявен за град на бизнеса в ЕС, сега ще се раздели с тази слава, а азиатските играчи ще се насочат към Холандия и Германия.

- реклама -