МС отговори на прокуратурата

МС отговори на критиките на прокуратурата. По-рано през деня зам.-главният обвинител Десислава Пиронева опроверга 15 твърдения на хора от изпълнителната и законодателната власт срещу прокуратурата.

Прокуратурата прави обзор на фалшивите новини срещу нея

В отговор от Министерския съвет дадоха брифинг. Изявлението бе на шефа на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова.

„В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка“, каза от своя страна Бориславова.

По думите ѝ основна причина за неприемане на Плана за възстановяване и устойчивост е била

липсата на достатъчно значителни и значими заявки

за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура.
„Още през 2010 г. България е осъдена по делото „Колеви“ от европейските институции за това, че липсват гаранции за това как функционира нашата прокуратура. И как се търси нейната отчетност“, посочи Бориславова. И допълни: „Още в своята предизборна кампания „Продължаваме промяната“ сложи като основен приоритет връщането на доверието в съда и прокуратурата чрез дълбока реформа“.

Говорителят на на кабинета на Петков подчерта, че „само за 100 дни вече са на път

успешно да закрият и да приемат на второ четене

закриването на спецсъда и прокуратурата“.

„В ход е и внасянето на законопроекта за реформа на КПКОНПИ. Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин“, добави тя.

Бориславова категорично заяви, че българската изпълнителна власт няма да се откаже и ще продължава да работи усилено в посока на реформи.

„За нас буди удивление редица факти в поведението на прокуратурата. Недоумение буди и поканата на спецпрокуратурата да бъде изпратен лист на физически лица, които могат да бъдат разследвани“, каза още тя.

Бориславова изрази надежда, че „българската прокуратура ще започне да работи ефективно и ще покаже на българското общество резултати“.

„Прокуратурата не бива да забравя, че тядължи и отчетност на българския народ“, каза в заключение тя.

- реклама -