Мария Габриел преференции партии гласове

МС одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на ЕК

Министерският съвет одобри кандидатурата на Мария Габриел за член на Европейската комисия от името на Република България, съобщават от правителствената информационна служба.

Тя е европейският комисар по цифрова икономика и цифрово общество от 2017 година.“В рамките на мандата й създава първата, изцяло цифрова програма „Цифрова Европа“ с бюджет 9,2 милиарда евро за следващия седемгодишен бюджет на Европейския съюз. Автор е на инициативата за безплатен безжичен интернет за общините в Европа „WIFI4EU“, както и на схемата за платен трансграничен стаж за студенти „Цифрова възможност“. Мария Габирел създава първата Цифрова програма на ЕС за Западните Балкани и още през юли 2019 г. са намалени драстично таксите за роуминг между шестте балкански държави. Под ръководството на Габриел е изработено ново европейско законодателство за киберсигурност, включващо засилване на Европейската агенция за киберсигурност и за първи път рамка за сертифициране на продукти и услуги в тази сфера”, уточняват още от там.

Мария Габриел е два пъти член на Европейски парламент и два пъти става „Евродепутат на годината“ – през 2016 г. в категория „Развитие“ и през 2013 г. в категория „Равенство между половете“ . Като член на Европейския парламент тя става най-младият ръководител на мисия на ЕС за наблюдение на избори в трети страни. Докладчик е по 1/3 от всички споразумения на ЕС за либерализиране на визовия режим с трети страни. Създава и работна група по пчеларство в Европейския парламент.

- реклама -