сн. БГНЕС

МС одобри 57,1 млн. лева за провеждане на изборите на 11 юли

Министерският съвет одобри средства в размер 57,1 млн. лева за провеждането на парламентарните избори на 11 юли, като това включва обезпечение на 500 секции в чужбина. Това съобщи служебният министър на финансите Асен Василев.

На днешното си извънредно заседание служебният кабинет прие план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на изборите за народни представители на 11 юли 2021 г.

Дейностите, които ще се финансират с тях включват: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Одобрени са и допълнителни средства в размер на 11.1 млн. лв в случай, че епидемиолигичната обстановка продължи по време на изборите. Ако не продължи, тази сума няма да бъде необходима, заяви министърът.

Василев съобщи, че Министерство на финансите ще обезпечи допълнителните машини за вота след провеждане на обществената поръчка.

При вземане на Решение от страна на Централната избирателна комисия за въвеждане на видеонаблюдение в избирателните секции, правителството има готовност да осигури необходимите за целта допълнителни средства.

- реклама -