Кутев, Комитова, Петков, Василев, обществени поръчки

МС: Милиарди левове държавен ресурс са изразходвани без обществени поръчки

Милиарди левове държавен ресурс са изразходвани без обществени поръчки.

Данни за това бяха изнесени днес от министри от служебния кабинет.

Говорителят на кабинета Антон Кутев определи т.нар. „ин хаус“ процедури като – вратичките в закона, които позволяват да бъдат давани поръчки с огромни финансирания без обществени поръчки и без конкретни процедури. Кутев заяви, че това го има във всички европейски законодателства, но само в ограничени случаи, когато става дума за спешност. Така е и в българското законодателство. „Но, както ще видите, това не е съвсем така в последните години в България“, каза Кутев.

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова заяви, че тези процедури в тяхното министерство са разделени на две големи теми – свлачища и магистрала „Хемус“.

Тя изнесе данни, че за 2019 г. с министерско постановление има голяма спешност да се укрепят 84 свлачища, за което са отпуснати 580 млн лева от бюджета. 201 млн. отиват в „Автомагистрали“, което договаря с 30 фирми и им превежда 188 млн. авансови плащания без обществени поръчки. За всяка фирма сумата, която се превежда се определя от оферта, определена от фирмата. Фирма Х, например е получила договор за 16 млн., каза Комитова.

За всичките 84 свлачища авансите са раздадени през декември 2019 г. Само по едно свлачище се работи – това при Рилския манастир. Срокът на договорите изтича през декември тази година. „Трудно ми е да си представя как ще ги изпълним“, каза министърът.

„Публичните предприятия са сключили договори за над 20 милиарда лева. От тях 11 млрд и 700 млн. са били с поръчки. 8 милиарда са раздадени без поръчки”, каза финансовият министър Асен Василев.

Кирил Петков даде пример с магистрала „Хемус“. „През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради „Хемус”.

След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала „Хемус” към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата“, обясни още министър Петков.

„Огромни суми от нашите пари са давани по метод без обществени поръчки. Това е разхищение на държавния ресурс, което се раздава по неясен начин“, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Според служебния кабинет 42% от парите на държавните предприятия са раздадени без обществени поръчки. На немалка част от конкурсите, които са минали по законов ред, се е явил само 1 кандидат.

 

- реклама -