велоинспектори Столична община местни данъци и такси отстъпки срокове зелени площи Иванчева Фандъкова Здравков Столична община, бюджет, гласуване мерки бизнес коронавирус

МС изпраща искането до СОС за преноса на вода към Перник, тръбите за проекта вече са осигурени

На днешното си заседание МС реши официално да отправи искане до Столичния общински съвет за възмездно преминаване на вода, необходима за подпомагане на водоснабдяването на Перник.

Във връзка с кризата в гр. Перник, правителството прие решение, съгласно което министрите на икономиката, на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите ще отправят искане до Столичния общински съвет да разгледа възможността за възмездно преминаване на водни количества в размер от 300 л/сек., необходими за подпомагане на водоснабдяването на Перник.

За проекта за свързване на водопреносната мрежа между София и Перник вече са осигурени тръби, заяви министър Емил Караниколов.

„Това, което в момента организираме – около 300 ТИР-а, които трябва в срок да докарат тръбите. Намерихме ги налични. Част от тях не са произведени, но имаме уговорка с производителя на ден да се произвеждат по 400 метра тръби. Другият проблем е, че не са в България. В България ги няма. Ще информираме за това и кой е производителят и всички процедури“, уточни Караниколов.

Министерство на транспорта също ще се включи в улесняването на реализацията на проекта с цел логистика.

„В момента за нас най-важно е съгласието на Столичен общински съвет. Мисля, че сме се съобразили с всички въпроси, изпратили сме и отговорите им. виждам изключително добро отношение от СОС. Всички разбират, че в случая те ще съдействат за преминаване през тяхната мрежа с цел да осигурим в режим възможността Перник да получава питейна вода“, добави още министърът на икономиката.

- реклама -