тол такси Галъп одобрение ТОЛ система камиони превозвачи пътища оценка електронни винетки МРРБ финансиране

МРРБ: Тол системата тръгва с цена от 12-14 стотинки на километър за камион

„12-14 стотинки на километър за камиона над 12 тона с 3 оси ще бъде цената, с която ще тръгне на 16 август националната тол система“. Това съобщи след заседанието на Консултативния съвет за въвеждането на тол системата зам.-министърът на регионалното развитие Николай Ненков.

„Тези пари няма да се събират от превозвачите до март догодина, когато започва търговската експлоатация на тол ситемата. Времето между 16 август и Нова година ще служи на Националното тол управление и на превозвачите, за да преценят дали това е най-удачната тарифа. След това тя ще влезе в сила с акт на Министерския съвет“, заяви Нанков.

Нова система ще измерва в реално време тежкотоварните ТИР-ове над 12 тона в реално време в рамките на бъдещата тол система.

Целта е да се предотврати порочната практика да се превозват по-големи товари, заради които много често стават катастрофи по пътищата, а и пътната настилка се компрометира по-бързо. Това е едно от предложенията, около които са се обединили браншови организации, транспортен бранш и регионалното министерство.
Предвижда се изграждането на нов специален борд от представители на различни браншове, който да има консултативни функции и занапред да следи как се разпределят постъпленията от тол таксите. Обсъдено бе също и да се помисли и за онези превозвачи, които извършват предимно курсове в страната, отколкото в чужбина. За тези превозвачи са предвидени отстъпки. Например – камиони, които са навъртели над 10 хиляди километра по републиканските пътища, не зависимо дали са с българска или чужда регистрация, ще получават 30% отстъпка.
ТИР-ове, изминали между 7 000 и 10 000 километра, ще получават 20% по-ниски тол такси.
- реклама -