винетки, проблеми, АПИ, система винетки, Северна тангента, тол такса тол система, пътни такси, Петя Аврамова, АПИ,

МРРБ: 70 млн. лв. не е събрала ТОЛ системата от необработени фишове

200 000 нарушения не са обработени от ТОЛ управлението. Те възлизат на стойност 70 млн. лв.

Това обяви по време на пресконференция заместник-министърът на регионалното развитие Захари Христов.

От думите му стана ясно, че в хода на извършената проверка, отнасяща се за ТОЛ системата, е било установено, че не работят всички контролни рамки и камери, както и че глобите се вкарват ръчно, а не се обработват машинно.

Критика към тол системата е, че при сегашните тарифи и сегашния обхват на пътищата с платено преминаване тол системата едва събира средства за своята собствена издръжка.

До края на тази година трябва да съберем 185 млн. лв., за да кажем, че тол системата се самоиздържа, заяви още Захари Христов. Пожелателният приход, който чуваме от предходни правителства за 1.3 млрд. лв. на година, е доста далече от тези данни“, подчерта той.

Зам.-министърът добави още, че в процеса на договора за изграждане на системата са възникнали и нови 27 договора, които са на стойност над 100 хиляди лева.

Той обърна внимание, че АПИ има договор с национални доставчици на услуги, които от името на АПИ събират всички тези такси.

Стана ясно още, че на повечето ГКПП-та липсва оптична свързаност, с което те губят свързаност с тол системата и ползват услугите на мобилен мрежов оператор, който не може да се сравнява като сигурност с оптичния кабел.

Служебният министър Виолета Комитова заяви, че идеята на ТОЛ системата е да заработи и да възстановява средства, които са необходими за пътната инфраструктура.

„Идеята на нашата проверка е да разберем как работи тази система, как е конструирана, колко участници има в нея, да разберем къде тя не работи добре и ако може да подобрим системата. За да се подобри едно нещо, първо трябва много добре да му се направи диагноза. В момента това е една диагноза, която дори не е изчистена докрай, защото Сметната палата има шест месеца срок да работи по тази проверка и още не я завършила“, заяви министърът.

Тя добави, че има още детайли, които трябва да се проучат.

„Идеята е наистина ТОЛ системата да заработи и да възстановява тези средства, които са необходими за пътната инфраструктура. Да ни помага за изграждането на пътища. Няма, разбира се, от там да идват всички средства, но да връща пари, с които да можем да разгръщаме нашата пътна система“, каза Комитова.

 

- реклама -