Виолета Комитова, проекти, "Автомагистрали",

МРРБ: 25 фирми държат 182 млн. лв. публичен ресурс от „Автомагистрали“ АД

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова оповести пред медиите резултати от проверката на „Автомагистрали“ АД за група обекти, наречени свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

Проверката е извършена след множество медийни запитвания, както и постъпили въпроси от комисията „Манолова“ в НС, уточни министърът.

С приключването на проверката вчера са били поканени всички фирми, получавали средства въз основа на договори с „Автомагистрали“, но нито една фирма не се е появила на тази среща, обясни министърът, предаде БНТ.

430 милиона лева са отпуснати за решаване на остри и наболели проблеми, касаещи свлачища, срутища и други видове укрепвания на пътни платна.

Тези средства са постъпили в регионалното министерство и от там в АПИ. От тях 231 милиона лева са преведени на дружеството „Автомагистрали“, което е сключило договори с 25 фирми на стойност 188 милиона и тези договори касаят 84 обекта. Говорим за 84 различни обекта, които са посочени конкретно, подчерта Комитова.

Към днешна дата от всички 84 броя обекти имаме само един изпълнен – това е срутището до Рилския манастир с похарчени 6 милиона лева по правилата инвестиционния процес с разрешение за строеж.

182 милиона все още са във фирмите подизпълнители, а останалите 83 обекта са във фаза на проектиране, обясни министърът.

На въпрос какво може да стане с тези 25 фирми, които държат в себе си тези 182 милиона лева, отговорът беше, че те са застраховани, каза още Комитова.

Зададохме си възможно било ли е възможно да не раздаваме тези пари по тези договори преди получаването на разрешение за строителство. Това беше и причината за освобождаването на ръководстовото на АПИ, допълни министър Комитова.

Всеки знае, че минават години докато се издаде разрешение на строеж, обясни министърът.

По думите й, е било възможно финансирането да не се отпуска предварително за бъдещ строеж, който ще се реализира след 5 години.

Не съм в позиция да казвам колко е изгубила държавата от това. Оценките ги оставяме на други хора, допълни министър Комитова.

15 проекта са на хартия, 9 от тях очакват разглеждане, 4 са върнати, тоест много сме далеч от всички тези 84 да имаме разрешение за строеж.

Към края на тази година вече е трябвало да сме в процес на наемане на техника и доставяне на материали, обясни министърът.

На въпрос на журналисти за заплатите в АПИ, Комитова заяви, че те са увеличени с по 2 и нещо нагоре за 4 години.

Смятаме, че трябва да има проверка от НАП и Агенцията за държавна финансова инспекция, заяви министърът.

На въпрос за броя на свлачищата у нас, Комитова заяви, че не може да отговори колко точно са те. 84-те обекта, избрани от „Автомагистрали“ са свързани с пътната инфраструктура, допълни Комитова.

- реклама -