Сн: кадър NOVA тв

Проф. Николай Витанов: Очакват ни спокойни празници, „Омикрон“ ще създаде проблеми през февруари

По отношение на коронавируса в България ни очакват спокойни празници. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов. Според него до Ивановден и Йордановден също няма да има проблеми.

„След това вариантите се менят. Идва времето след Ивановден и Омикронът започва да се проявява. До края на януари той ще стане доминантен и февруари вече започваме да имаме проблеми”, заяви специалистът.

Той коментира, че засега здравната система не се е разтоварила.

„Седим си на 95 000 активни случая. Слава Богу, че случаите в болниците и интензивните отделения намаляват”, каза проф. Витанов.

Математикът цитира данни за Омикрон, според които в Южна Африка и Великобритания смъртността е от пет до седем пъти по-ниска. „Тоест, очакванията засега са, че може да има повече случаи, но няма да има толкова много починали”, смята той.

По думите му практически в България Омикрон все още няма. „Но, ако го има, той се е скрил под някоя маса и чака празниците да отминат”, допълни той.

Проф. Витанов обясни, че четвъртата вълна на COVID у нас ще свърши, когато случаите паднат под 50 на ден.

„Това означава, че тя ще се застъпи със следващата. Контролното число за Нова година е около 1 000 на ден. За смъртността – малко над 50. Четвъртата вълна си отива, но няма да може да си отиде съвсем преди да дойде Омикрон – ще се застъпят”, допълни специалистът.

Източник: NOVA

- реклама -