Мръсните секс тайни на Холивуд: Роман Полански, който „изрежисира“ присъдата си за изнасилване на малолетна

Раймунд Роман Тиери Полянски – рожденото име на режисьорът, сценарист, актьор, филмов продуцент и … бягащ от правосъдието вече 40 години Роман Полански.

Роден е на 18 август 1933 г. в Париж. Баща му – поляк с еврейско потекло, а майка му – с руски корени (баща ѝ бил евреин, а майка й – католичка). 3-годишен заминава със семейството си в Краков. 8 – годишен губи майка си – убита бременна в газовата камера в лагера в Аушвиц.

След края на Втората световна война сам взима решнието да се раздели с баща си – Мойжеш Лайблинг, който си сменя името на Ришард Полански. Малкият Полански не може да прости на баща си, че е започнал връзка с нова жена. Която не иска Роман да бъде част от живота им. В очите на 12-годишното момче, което най-много от всичко на света обича майка си, баща му извършва непростимо предателство. Бащата се грижи за финансовите нужди на сина си.

Роман учи в художествено училище, но силно е впечатлен от актьорството и филмите.

Не обича да ходи на училище, не го интересуват оценките.

По това време за пръв път успява да мине между капките. Както той самият казва: „Винаги бях с най-лошите оценки, но учителите ме пускаха, тъй като смятаха, че съм талантлив”.

Като тинейджър е първата му филмова роля, а на 22 е дебютната му роля на режисьор („Rower“). Първият пълнометражен филм на Полански е „Нож във водата”. Той му носи номинация за Оскар. След признанието за филма, успява да сбъдне мечтата си – живот в Западна Европа.

Следват шеметни творчески години, в които създава филми като „Китайски квартал” с Джак Никълсън. Той му носи 11 номинации за Оскар и 7 за Златен глобус. Печели Оскар за най-добър сценарий, и 4 Глобуса – за най-добри филм, режисьор, сценарий и мъжка роля.

В личния си живот Полански попада и в рая, и в ада.

През 1965 година се запознава с Шарън Тейт. Двамата изживяват шеметна любов. Три години след запознанството си Полански и 12-години по-младата от него Шарън стават семейство. Наемат къща в Бевърли Хилс.

Дом, който се превръща в къща на ужасите дни преди раждането на детето им.

26-годишната бъдеща майка става жертва на един от най-злокобните масови убийци на Америка – Чарли Менсън. Тя е убита, заедно с нероденото си дете, и нейни приятелки, които й правят компания в дома й, докато Полански е в Лондон.

Секс с малолетна – черна слава за цял живот

1977 година Полански търси точното момиче за корицата на „Воуг Хоум“. Режисьорът обяснил на редактора на списанието, че целта му ще бъде да изобрази тези подрастващи момичета „в истинската им светлина. Секси, нахакани и реални“. Не след дълго чрез свои познати се срещнал с 13 –годишната Саманта Геймър, която е оказала точно неговото момиче.

Първият снимачен ден е край басейн.

Полански кара момичето да се съблече за снимки без горни дрехи.

Режисьорът я уверил, че гърдите й няма да се виждат на фотосите. По-късно Саманта не споделила нищо с майка си за събличането пред обектива. А когато Полански поискал да направят допълнителни снимики, защото предишните не му харесали – момичето не се възпротивило.

Така през пролетта на 1977 година, 44-годишният тогава Роман Полански води 13-годишната Саманта Геймър във вилата на Джак Никълсън в Бевърли Хилс. Никълсън не си е вкъщи. Имението е на разположение на Полански и Саманта.

 

Докато пътували към къщата Плански разбрал, че момичето е загубило девствеността си на 8 година, а сега има сериозен приятел.

Когато пристигнали Саманта поискала нещо за пиене. Получила чаша шампанско. Момичето отново съблякло горните си дрехи за снимките. По-късно по време на процеса Полански казва „Вече почти не говорехме и аз усещах някакво сексуално напрежение между нас.“ Следвала фотосесия в джакузито. Междувременно Полански се появил с хапчета „Куаалуд“ – той си взел едно и тя изпила едно. Саманта била замаяна от топлото джакуци, в комбинация с приетия наркотик.

Полански оставил фотоапарата, съблякъл се гол и влязъл при нея. Тя обаче се измъкнала под предтекст, че не се чувства добре. Тогава режисьорът я накарал да седне да си почине на дивана. Седнал до нея и започнал да я опипва. Момичето отначало се съпротивлявало. По-късно разказва пред съда, че не е била по-настоятелна в отказа си от страх.

На въпрос на обвинението „От какво се страхувахте?“, тя отговаря „От него“. Полански имал сексуални отношения с момичето, след което го закарал у дома. Тя твърди, че той я предупредил да не казва на никого за случилото се, което щяло да бъде тяхната тайна.

Арестът 

Саманта казала за изнасилването първо на приятеля си, след това и на сестра си. А тя – на майка им, която се обадила в полицията. Момичето било разпитано, направен й е и медицински преглед. По бельото й намерили ДНК материал.

 

В 19:00 ч. на следващата вечер детектив забелязал Полански в лобито на хотел „Бевърли Уилшър“. Помолил го да се качат в стаята му, където полицаите дори не му сложили белезници. Режисьорът се опитал да изхвърли хапчетатат Куаалуд от джоба си, но бил хванат от един от униформените. В стаята било открито цяло шишенце със същите хапчета. По-късно през нощта Полански е освободен под парична гаранция.

Обвиненията и „режисирането“ на присъдата

Първоначалното обвинение срещу Полански е за изнасилване след употребата на наркотици, перверзия, содомия, похотливост и сладострастен акт с дете под 14 години. Също така даване на наркотик на непълнолетна. Полански има шанс да „изрежисира“  присъдата си. Сключва сделка като се признава за виновен за осъществяване на незаконни сексуални контакти с непълнолетна. Така по-тежките обвинения срещу него отпадат.

Съдът решава Полански да лежи 90-дни в държавен затвор, за да му направят държавна психиатрична оценка.

Затворят го в тясна килия, само с най-необходимото в нея. Единствените разходки са само по коридора, когато го водят на срещи с адвоката му, и веднъж седмично до банята.  Съдът му разрешава да пътува в чужбина, за да завърши проекта си. Полански пътува до Франция, заснема филм, после се връща в Калифорния и остава в щатския затвор Чино за изготвяне на оценката. Освободен е след 42 дни. Става ясно, че съдията няма да му даде пробация.

На 1 февруари 1978 г. Полански бяга в Лондон.

Ден по-късно отпътува за Франция. Той има френско гражданство, което го спасява от евентуално екстрадиране по искане на САЩ през Великобритания. В съответствие с договор за екстрадиция със Съединените щати, Франция може да откаже да екстрадира свои граждани. През годините Полански избягва пътувания до държави, които могат да го екстрадират. Затова най-често работи и посещава Германия, Франция, Чешката република и Полша.

Жертвата прощава и забравя, съдът – не

Два пъти през 2008 и 2009 година адвокатът на Полански подава искане до съда случаят да бъде отхвърлен заради прокурорски нарушения. Съдията казва, че ще вземе решението при личното явяване на Полански пред Темида, което разбира се той няма намерение да направи.

Също през 2009 година самата Саманта Гаймър подава молба за снемане на обвиненията срещу Полански и за освобождаване от наказателна отговорност. В искането си тя споделя, че публичността и ровенето на прокуратурата за сензационни детайли, нараняват нея и семейството ѝ.

Международна заповед за арест е издадена през 2005 г. – 27 години след като властите на САЩ са издали заповедта за задържането му.

Месеци след като Саманта е простила на Полански, той е арестуван от швейцарската полиция на летището в Цюрих. На 25 ноември 2009 година Роман Полански е освободен под домашен арест срещу гаранция от 4,5 млн. долара, че няма да излиза от вкъщи. 8 месеца по-късно Полански е освободен.

Рецидивист ли е Полански?

След като отново вдишва свободата, Полански е застигнат от черни облаци. Британската актриса Шарлот Люис заявява, че като малолетна е станала жертва на Полански. „Той се хвърли върху мен и ме изнасили“ – казва още Люис пред медиите.  Според нея при срещата им в Париж Полански е знаел, че тя е едва на 16 години.

Две години след предполагаемото изнасилване, Люис  получава малка роля във филма на Полански „Пирати“. Години преди да обвини Полански в изнасилване, Люис дава интервю за британското издание „Нюз ъф дъ уърлд“. В него казва, че че е прелъстила Полански, когато е била на 17-годишна възраст. Това е и една от причините адвокатите на Полански да определят обвиненията й в изнасилване за шантаж. Адвокатите разчитат в интервюто й кариера на „момиче на повикване“, която започнала когато била на 14 години.

 

Трета жена обвини режисьора Роман Полански в сексуално посегателство, извършено над нея, когато тя била непълнолетна.

През 2017 г. на пресконференция в Лос Анджелис жена, която медиите представят като Робин, разказва как през 1973 г., когато е едва на 16 г., прочутият френско-полски режисьор е издевателствал сексуално над нея. За случилито се споделила само на една приятелка. Мълчала десетилетия за изнасилването, защото се срахувала баща й да не направи нещо „заради което после да се озове в затвора до края на живота си“.

„Свободният човек трябва да стои над това, което се говори за него.“

С тази философия Полански се запазва в най-трудните си години след бягството от САЩ, когато Холивуд го заличава от списъка на живите. Полански доказва, че е съвсем жив. А някои от филмите, които създава в изгнание – доказано бесмъртни. Също като черната слава от 77-ма година, която предопределя целия му живот.

Живот, който го среща и с една зряла любов. Вече 30 години актрисата Еманюел Сене е до Полански.

- реклама -