Хенри Уилсън

Мръсните секс тайни на Холивуд: Хенри Уилсън – ловецът на гей таланти

Хенри Уилсън е търсач на таланти и влиятелна личност от зората на Холивуд, който превръща гейове във филмови звезди в замяна на сексуални услуги.

Историята разказва за негови връзки с някои от най-красивите и популярни мъже в киното, а клюката свързва името му дори с френската суперзвезда Ален Делон. Източник на скандалните твърдения за Делон е Бернар Виоле, автор на книгата „Тайните на Делон“. Според него началото на кариерата си вечният секссимвол дължи на известния с гей наклонностите си Хенри Уилсън, който въвежда младежа в света на киното.

Според официалната версия Уилсън бързо забелязва Делон веднага след първия му филм във Франция и му предлага да отиде да гради кариера в Холивуд. Делон обаче категорично отказва. „Отказах, за­щото не ми се напускаше Франция. Пък и бях убеден, че рано или късно Холивуд отново ще ме моли да оти­да“, нахакано казва французинът.

Хенри Уилсън започва в Холивуд в началото на 30-те години като журналист, като пише статии за млади актьори за филмови списания.

Той открива Лана Търнър в края на 30-те години, но се прочува като агент на т.нар. „мъжки звезди“. Най-известният сред тях е холивудската легенда Рок Хъдзън, популярен с ролята си във филма „Гигант“, където си партнира с Елизабет Тейлър и Джеймс Дийн.

Гениалността на Уилсън се проявява и при успешната трансформация на хомосексуалния актьор и певец Артър Андрю Келм в образа на тийнейджърския идол Таун Хънтър през 50-те години. Именно Уилсън измисля новото име Таб Хънтър, с което той става известен въпреки липсата на качествени филмови роли.

Хенри Уилсън се превръща в ключов играч за киноиндустрията на Холивуд, като развива до съвършенство бизнес модела на агент и създател на фабрика на таланти. Той влага огромни средства в протежетата си, като инвестира хиляди долари в разходите им за живот, козметични продукти и процедури, корекции на зъбите, тренировки за тялото, модни насоки и уроци по актьорско майсторство. 

Като бивш журналист, Уилсън блестящо манипулира пресата и въвежда железен код за поведение на младежите, които лансира. Първо правило за тях е гей отношенията им да останат тайна, а публично винаги да се появяват в компанията на красиви жени. 

Ако актьор наруши правилата, Уилсън се отказва от него, защото не иска да влага пари в кариера, която може да рухне всеки момент заради гей скандал. 

Една от запазените му марки са новите имена, които дава на клиентите си – те винаги звучат мъжествено и гарантират успех и слава в холивудската фабрика за сънища.

Хенри Уилсън

Мнозина го наричат не агент, а сводник. Според негов конкурент, Хенри Уилсън често съветвал клиентите си да спят с изпълнителния директор или с някой друг шеф на високо ниво, а не само с други хомосексуалисти. А репортер споделя: „Беше удивително какво биха направили някои хетеросексуални мъже, за да получат кариера в Холивуд. Мнозина не мислеха, че ще спят с друг мъж, ако им се даде работа“.

Запознати разказват, че част от „пълното обслужване“ на Уилсън било и постоянното шпиониране на момчетата му с помощта на частни детективи.

Те били следени навсякъде, включително в малките часове на нощта, а детективите проверявали чии са колите, паркирани пред домовете им.

Уилсън обичал да казва за клиентите си: „Не казвам, че може да играе, казвам, че може да стане филмова звезда!“. 

В средата на 50-те години обаче започват проблемите за Уилсън. Жълтото издание „Confidential“, което обича да изравя мръсното бельо на звездите, се захваща с известния агент и се добира до тайните на любимото му протеже – Рок Хъдзън.

През 1955 г. Уилсън сключва сделка със списанието, като успява да изтъргува компрометиращата информация за хомосексуалните връзки на Хъдзън срещу разкрития за престъпното минало на Рори Калхун – също негов клиент. Освен това Уилсън настоява Хъдзън да се ожени, за да сложи край на слуховете за хомосексуални увлечения, и му урежда бърза сватба.

Това вади актьора от кризата, но цялата ситуация се оказва катастрофална за бъдещето на агента.

В Холивуд започва да се говори, че ако ви представлява Хенри Уилсън, тогава задължително трябва да сте хомосексуалист. Според неговия биограф някои от бившите клиенти на Уилсън, включително Робърт Вагнер, започнали да отричат, че са работили с него. Никой не искал да го наеме и дори тези, които му дължали всичко, вече не го търсели.

В началото на 60-те години Рок Хъдзън все пак му протяга ръка като му позволява да бъде асоцииран продуцент в неговата комедия от 1961 г. „Ела, септември“.

Въпреки краха на агенцията му и личния фалит, Уилсън опитва да поддържа висок стандарт и разпродава всичките си ценности в името на това.

Умира на 2 ноември 1978 г. на 67-годишна възраст от цироза на черния дроб, след като в последните си години старада от алкохолизъм, наркотична зависимост, параноя и проблеми с теглото.

- реклама -