Каква е тайната на мраморните пещери (СНИМКИ)

Мраморните пещери и особено „Катедралата от мрамор“ са сред най-забележителните природни образувания в света.

Намират се на границата на Чили с Аржентина, където частично потопени се оглеждат в яркосините води на езерото Хенерал Карера.

Гледката действително е неповторима и остава в съзнанието като нещо приказно и магично.

Езерото, в което са разположени уникалните мраморни пещери, лежи на самата граница между Чили и Аржентина. Езерото е едно, но с две имена. От чилийската страна то се нарича Хенерал Карера, а в Аржентина – Лос Буенос Айрес. Обхваща територия от 1850 кв.км, надморската му височина е 350 метра, има 200 км дължина и  достига 586 метра дълбочина.

Уникалният комплекс от пещери се намира в чилийската част на езерото и може условно да бъде разделен на три основни мраморни образувания – El Catedral (Катедралата), La Capilla (Параклисът) и La Cueva (Пещерата). El Catedral е с най-големи размери, а La Capilla се извисява директно над бистрите води на езерото. Цялата структура е съставена от над 5 милиарда тона мрамор. Дължината на пещерите дистига близо 300 метра.

Мраморните пещери са се образували вследствие на години отмиване на калциевия карбонат от изумрудените води.

Стените им днес са гладки и имат бляскава синя повърхност. Въпреки това пещерите невинаги са сини на цвят. Те променят нюансите си спрямо годишните времена. През пролетта езерото става по-плитко, водите му стават тюркоазени, а мраморните стени добиват кристален блясък. През лятото водата е по-дълбока и става тъмносиня, а пещерите зеленикаво-сини.

Още нещо, което оказва влияние върху цвета на мраморните скали, са гледчерите, които ги обграждат. Когато ледовете се топят, късове от тях остават във водата и в тях се отразява небесната синева. Този блясък рефлектира върху мраморната повърхност като й придава многобройни сини нюанси. В действителност самият мрамор е в светлосива тоналност.

За да се формират тези красиви и величествени пещери, тунели, лабиринти и колони, са били необходими едва 6000 години, което се счита за изключително кратък период от време за един геоложки процес от подобен мащаб.

Мраморните пещери в Чили

За да стигнете до мраморните пещери, трябва да сте готови да се впуснете в едно дълго пътешествие.

То започва с полет до чилийската столица Сантяго. След това ще трябва да изминете 1300 км по големите магистрали, за да достигнете до град Coyhaique и още 300 км по неравни черни пътища. Накрая, с малка лодка или каяк ще имате възможността да разгледате мраморните пещери. Необходимо е, разбира се, водите на Хенерал Керера да са спокойни и да няма вълни.

Мраморните пещери в Чили
Когато видите с очите си това уникално творение на природата, мигновено ще се убедите, че си е заслужавало всеки изминат километър.

- реклама -