Маргарита Попова, Истанбулска конвенция, полове, конституция, законодателство

Мрагарита Попова: Истанбулската конвенция ще доведе до промяна на конституцията

Истанбулската конвенция защитава всички права на психополово различните, ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в конституцията.

Това заяви пред БНТ вицепрезидентът (2012- 2017) Маргарита Попова.

„Да видим какво ни казва тази конвенция? Трябва ясно да се каже, че тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но в обхвата на тази конвенция влизат и хора, които се разделят на мъж и жена по биологичен признак, наред с хората с психополови развития и с различни особености на пола, което е нещо различно от биологичния пол. А за това нещо в нашето общество дебат не се е състоял”, заяви Попова. Истанбулската конвенция фактически защитава правата на всички с психополови различия, което се крие от нашето общество, уточни тя.

„Да твърдиш, че тази група от обществото, които имат такива особености като различно социално развитие, че не са защитени от тази конвенция, това е или неграмотност, или липса на прочит на конвенцията, или страх да излезеш пред българското общество и да кажеш, че тази конвенция защитава и тази част от нашето общество”, заяви ексвицепрезидентът.

Попова нарече „глупост“ внушенията, които се правят от наши министри, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна на основния закон в България.

Голям грях ще бъде  да натиснем копчето за Истанбулската конвенция, и след това да започнем да се караме какво точно сме подписали“.

„Конвенцията поставя много сложни въпроси, които трябва да бъдат комуникирани както трябва. Ще бъде голяма грешка утре или вдруги ден парламентът да се събере и депутатите да натиснат копчетата под натиск, или заради обещания, заради знания или незнания, заради криворазбрани някакви страсти или пък заради лични очаквания – ние да ратифицираме конвенцията и след това да започнем да се караме какво точно сме ратифицирали”, подчерта Попова.

- реклама -