Можеше ли да бъде спасен малкия ангел Чарли Гард

Чарли Гард, този малък ангел се роди с рядко и смъртноносно генетично заболяване с името „Синдром на изчерпване на митохондриалната ДНК“.

В света има само само 16 случая на тази болест.

Въпреки всичко учени от САЩ бяха готови да дадат шанс на Чарли с експериментално лечение, което по никакъв начин не гарантираше, че ще има подобрение. Семейството събра необходимата сума за това лечение, но британският съд отказа да пусне детето, с мотива- хуманност.

Сега всички се питат можеше ли да се спаси Чарли

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и папа Франциск подкрепиха искането на родителите в „Туитър“. Папа Франциск написа, че „защитаването на човешкия живот, особено, когато страда от заболяване, е дълг, който Бог възлага на всички“. Тръмп пък заяви, че „ако можем да помогнем на Чарли Гард, според желанието на нашите британски приятели и папата, с удоволствие ще го сторим“.

Малкият Чарли вече почива в мир, но това не е така за неговите родители, който вечно ще имат съмнение дали са можели да го спасят, дали е било хуманно да искат мъките му да продължат, въпреки малките шансове за усепшно лечение.

Кони и Крис, майката и бащата на Чарли водиха най-голямата битка в живота си, но за жалост я загубиха.

Веднага след като научи вестта за смъртта на малкия Чарли, папа Франциск изрази болката си в туит съобщение, което глади: „Поверявам на Небесния Отец малкия Чарли и се моля за родителите му и всичко, които го обичаха“.

Винченцо Паля, председател на Папската академия за живота, след като научи за смъртта на Чарли каза:„Любовта на Бог-никога не изключва щепсела. Тази история ни подтиква да насърчаваме културата на придружаването и да кажем три големи „не“: на евтаназията, на изоставянето и терапевтичното упорство, в полза на трите големи „да“ на придружаването, на научния напредък и палиативната терапия“.

Само след няколко дни, на 4 август, Чарли щеше да навърши една година. От начало изглежда напълно здраво дете, но само след няколко седмици започва да показва симптомите на рядката генетична болест: синдром на митохондриално изтощение на ДНК.

 

- реклама -