великобритания сметка изход Ес ЕК хора сметки ЕЦБ

ЕС може да отложи преговорите за Брекзит с година заради позицията на Лондон

ЕС може да отложи преговорите за Брекзит с година заради позицията на Лондон

Тереза Мей ще бъде предупредена от Европейския съюз, че исканията й за паралелно водене на преговорите за излизането на Великобритания от общността и нови търговски отношения ще доведат до сериозно забавяне на преговорния процес. Британският в. „Гардиън“ съобщава, че Брюксел ще предупреди премиера, че даването на нов мандат на главния европейски преговарящ Мишел Барние ще отнеме още една година. Това на практика ще остави само няколко месеца до крайния срок за напускане на общността през 2019 г.

Според високопоставени източници от ЕС властите в Лондон продължават да настояват за преговори за свободна търговия, преди да бъде обсъдено излизането им от общността, спазването на правата за свободно движение на хора и границата с Ирландия.

„Ако не приемат воденето на преговорите на фази, то тогава ще ни трябва година, за да изготвим нови преговорни насоки за Барние“, заяви европейски дипломат.

Досега Брюксел даде ясен сигнал, че няма намерение да промени позицията си около поетапното водене на преговорите. Там първо трябва да бъде договорено излизането на Великобритания от общността. И чак след това да се водят разговори за ново търговско споразумение между Лондон и Брюксел.

Официално преговорите за Брекзит трябва да започнат на 19 юни

Тогава ще стане ясно и дали Мей е успял да си гарантира подкрепата на достатъчно депутати за своя политически дневен ред.

В петък британската Служба за излизане от Европейския съюз изпрати писмо до Брюксел. В него посочва, че правителството в Лондон е готова тази седмица да започнат предварителните разговори. Така беше предвидено.

Въпреки това в Брюксел съществува известна доза скептицизъм за това дали правителството на Мей, чиято партия загуби мнозинството си в парламента на предсрочните избори миналата седмица, ще може да взима ефективни решения. Това пише „Гардиън“. Изданието допълва, че заплахата за отнемане на още една година от все по-намаляващата времева рамка на преговорите изразява именно това недоволство у европейските чиновници.

В същото време Тереза Мей е била запознавана предварително с позициите на 27-те страни членки на блока за Брекзит. Това е станало дори преди те да са били представяни на някои високопоставени европейски служители. Споделя източник от Брюксел. „Те имаха всичко, понякога преди високопоставени хора тук да разполагат с техните (на страните членки – бел. ред.) позиции“, посочва източникът. Той допълва, че премиерът е знаела „за последствията от преговорите от миналия септември“.

- реклама -