Може ли търговец да откаже плащане с карта

Може ли търговец да откаже плащане с карта? Коректно е потребителите предварително да бъдат информирани, казва експерт. Много търговци все още не предлагат възможност за разплащане чрез ПОС терминал или поставят условие за ползване на тази опция само при достигане на определена минимална сума.

В други случаи пък има временно прекъсване

на услугата поради технически причини. Ако това не е обявено предварително на видно място в обектите или по друг подходящ начин, клиентите няма да имат яснота могат ли да пазаруват с карта или трябва да носят кеш.

„Представете си, че в магазина сте взели

повече продукти, сложили сте ги на лентата и на касата разбирате, че не можете да заплатите за тях с карта. По-неприятна ситуация може да се получи, ако седнете в

заведение за хранене, поръчате и след като

всичко е изконсумирано, ви донесат сметката, но се окаже, че приемат само пари в брой, а вие нямате налични в момента?“, даде примери основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Тя обясни по БНР, че за търговците няма

законова забрана да отказват плащане с карта, ако покупката е под определена сума и че трябва да бъде отчетено и обстоятелството, че за тях таксите към банките за трансакциите са високи.

„Нашето мнение по този въпрос обаче е, че е коректно предварително да има информация на видно място в търговския обект за потребителя. Той да знае дали може да плати с карта или не и

при какви условия, ако се поставят такива.

Така ще дадат възможност на всеки клиент да се информира и след това да избере дали да пазарува от дадения търговец или от друг в зависимост от нагласите си

за начина на разплащане и конкретната покупка,

която прави“, коментира Руменова. Тя посочи, че така ще бъдат осигурени две от основните права на потребителите – на информация и на избор.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено