Леонардо да Винчи

Може ли да бъде пресъздаден геномът на Леонардо да Винчи?

Международен колектив от учени работи по мащабен проект, чиято цел е да се направи реконструкция на генома на Леонардо да Винчи.

За целта обаче те трябва да издирят изчезналите тленни останки на великия изобретател и художник.

Смята се, че той е погребан в параклиса на Св. Хуберт в кралския замък Амбоаз, Франция. За да бъде определена личността на погребания, неговата ДНК ще бъде сравнена с ДНК-то на съвременните роднини на Леонардо, както и с реконструирания по ръкописите и картините материал.

Родословието на Леонардо по бащина линия вече е било частично пресъздадено от учените. Аналогична работа се провежда и с рода му по майчина линия. Тези две разклонения на родословното дърво дават различна генетична информация.

Роднините на Леонардо

Да Винчи умира през 1519 г. бездетен. Преди няколко години обаче историкът Аниесе Сабато и изкуствоведът Алесандро Вецози представиха информация за 35 живи роднини на художника, живеещи във Флоренция и околията.

В „Проект Леонардо“ участват генетици, специалисти по генеалогия, археология и изкуствоведи от Европа и САЩ. Работейки с картините и черновите на Леонардо, както и с ДНК-то на живите му днес наследници, учените се надяват да получат нова информация за живота, външния вид, храненето и генетичните особености на великия творец от времето на Ренесанса. Крайната цел на програмата е пълна реконструкция на генома.

„Все повече са методите, които позволяват възстановяване на ДНК по обектите, до които човек е имал допир. Източник на гена на Да Винчи може да се окажат многобройните му ръкописи. Не е изключена възможността да открием биологичен материал в картините – най-трудно ще би се оказало да го извлечем без да повредим произведението на изкуството“, разказва участничката в проекта Ронда Роби.

- реклама -