микроорганизми, извънземни, вируси, имунитет, човек

Може ли човешкият организъм да се бори с извънземни вируси?

Имунната система на бозайниците е в състояние да открие микроби от други планети и да реагира срещу тях.

Това са открили британски учени при експерименти върху мишки.

Резултатите са публикувани в списание Microorganisms.

Смята се, че микроорганизмите – бактерии и вируси – могат да съществуват извън Земята.

Намирането на течна вода на множество места в Слънчевата система повишава тази вероятност. Има планове за тяхното откриване на Марс и някои от луните на Сатурн и Юпитер, както и проби от тези места да бъдат доставени на Земята.

В крайна сметка някой ден хората ще летят до Марс.

Биолози от университетите в Абърдийн и Ексетър решиха да проверят дали имунната система ще се сражава, ако извънземните микроби внезапно влязат в човешкото тяло.

„Светът вече е твърде наясно с предизвикателствата срещу имунитета, породени от появата на напълно нови патогени“, казва ръководителят на научните изследвания проф. Нийл Гоу от Университета в Ексетър. „Като мисловен експеримент се зачудихме какво ще се случи ако сме изложени на микроорганизъм, който е бил транспортиран от друга планета, където животът се е развил. Ще може ли имунната ни система да открие протеини, получени от извънземни градивни блокове? „

Земните организми са изградени на базата на 22 аминокиселини – ключовите градивни елементи на живота.

Учените предполагат, че микроорганизмите от други планети могат да съдържат други аминокиселини в структурата си.

Изследователите синтезираха в лабораторията два вида „екзопептиди“ – комбинации от аминокиселини, които не се срещат на Земята, но се срещат често във въглеродни метеорити – изовалин и α-аминоизобутирова киселина и тестваха как имунните клетки на мишки реагират на тях.

Оказа се, че активирането на Т клетки на гризачите – ключово за старта на имунните отговори – е по-малко ефективно – съответно 15 и 61 процента, в сравнение с 80-90 процента активиране, когато са изложени на пептиди, състоящи се изключително от „земни“ аминокиселини.

„Имунният отговор на“ чужди „пептиди беше по-малко ефективен от отговора на тези, които се срещат често на Земята,“ казва водещият автор д-р Катя Шефер от Университета в Ексетър.

„Следователно, ние предполагаме, че контактът с извънземни микроорганизми може да представлява имунологичен риск за космически мисии, насочени към търсене на организми на екзопланети и спътници. “

Авторите отбелязват, че резултатите са получени при мишки, чиито имунни клетки функционират по същия начин, както при хората, и са тествани в лабораторни условия. Това обаче са само предварителни данни, базирани на висок дял на предположения и хипотези.

 

- реклама -