НАТО, войски, контингент, България, Румъния, Петков, Анев

„Може да се случи, може и да не се случи“: Петков и Янев избягаха от въпроси за допълнителни войски на НАТО у нас

Темата с разполагането на допълнителни контингенти на НАТО у нас засега тъне в мистерия. Новината, че Алиансът обмисля такова действие заради руската агресия по границите на на Украйна стана ясна от думите на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа Тод Уолтърс. Българските власти обаче избягаха от коментари по темата.

Попитан конкретно по време на пресконференцията си с Кириакос Мицотакис, българският премиер Кирил Петков, който преди дни се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел, избяга от конкретен отговор. Петков отклони въпроса към сътрудничеството между България и Гърция и като цяло в балканския регион:

„Разговаряхме с генералния секретар на НАТО в Брюксел. Говорихме за стратегическа инфраструктура, която може да даде обща възможност за обща връзка от Александруполис – Бургас – Варна – Констанца. Тази връзка се състои от пътища, влакове, едновременно с това и енергийната трябва да е засили, защото тя е стратегическа за района, но и за целите за по-добра сигурност. Това е точната тема. За войски и брой хора, които да идват в България и в Гърция, до този момент не сме дискутирали в детайли“, каза Петков.

По време на своя пресконференция министърът на отбраната Стефан Янев също не отговори нищо конкретно. По думите му има някакви преговори на военно ниво, но „може да се случи, може и да не се случи“:

„В рамките на НАТО се коментират различни варианти и на този етап бих казал, че коментарите са на ниво военно-техническо обсъждане. В този смисъл преди да бъде взет дори окончателен военен съвет и да говорим какво би се случило след бъдещи решения които не са обсъдени все още на политическо ниво, е несъвсем коректно. Това, което публикуват медиите е един вариант, който в последствие може да се случи, може и да не се случи. Мисля, че е прекалено рано да се говори на този етап какво би се случило по определен сценарий“, каза министърът на отбраната.

ПРЕДИСТОРИЯТА

НАТО обмисля увеличаване на контингента си в България и Румъния в отговор на струпването на руски войски по границата с Украйна, пише „Дер Шпигел“.

Изданието се позовава на скорошна секретна видеоконференция на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, по време на която било споделено намерението по подобие на укрепването на частите в балтийските държави и Полша, да се разшири значително представителството на Алианса и в Румъния и България.

Американският генерал Тод Уолтърс е настоял контингентът в двете държави да се увеличи с 1500 души, които да сътрудничат с местните армии и при необходимост да служат като „мост“ за по-нататъшно разширяване на представителството на НАТО.

По сведения на източници от Алианса, военните министри на страните членки предстои да обсъдят предложението на следващата си среща. В случай, че то бъде прието, окончателното решение ще се вземе на срещата на върха в края на юни в Мадрид, пише още „Дер Шпигел“.

- реклама -