мозъка мозък

Мозъкът и паметта работят по-добре, когато сме заобиколени от приятели

Приятелството и добронамерени отношения позволяват значително да се забави стареенето на мозъка. Това установи група учени от Северо-Западния университет на САЩ

Изследователите проучиха как работи паметта при пенсионерите, които имат много приятели, и при по-малко общителните възрастни хора.

В експеримента участваха 31 души на възраст от 80 до 96 с изразени когнитивни способности и 19 техни връстници със средностатистически показатели на мозъчната дейност. Учените помолили доброволците да запомнят и назоват 15 показани обекти. Оказало се, че участниците от първата група се справили много по-добре с тази задача.

След това участниците трябвало да запълнят анкета. Те по-специално отговаряли на въпроси за своите социални връзки, за отношението към самите тях и окръжаващия ги свят, за целите им в живота.

Учените установиха следната закономерност: колкото повече приятели е имал човек и колкото по-топли са били отношенията му с другите, толкова по-добре той се справял със задачата. При това изследователите забелязали, че ясната мисъл зависи едновременно от няколко фактора: здравословен начин на живот, храната, работата, нивото на социално взаимодействие с други хора и отношението към самия себе си.

- реклама -