Мозъкът обича вино и сирене

Някои от лошите навици, възникнали по време на пандемията, може да не са толкова лоши. Резултати от изследване показаха, че виното и сиренето могат да забавят влошаването на когнитивните способности на човек, ако той умерено ги консумира, съобщава РТС.

Заключенията, до които са стигнали експертите, разбира се, не са оправдание да се яде поднос със сирене и бутилка вино всяка вечер през празничните седмици, посочва Ориел Вилет, един от авторите на изследването и професор в Института за изследване на храните и храненето на човека в Университета на Айова.

В проучването, проведено в продължение на цели четири години във Великобритания, са участвали 1787 респонденти на възраст между 46 и 77 години, пише „Индипендънт“.

Фокусът е бил върху честотата на консумация на определени видове храни. Сред въпросите в анкетата, попълнени от участниците в проучването е бил и такъв относно честотата на приемане на пресни плодове, салати, тлъста риба, кафе, бира, сайдер, червено вино и сирене.

Участниците в изследването били помолени от учените да направят тестове за интелигентност.

Менюто на респондентите е взето предвид между 2006 и 2010 г., както и при контролните тестове през 2012 г. и 2013 г., а след това през 2015 г. и 2016 г.

Резултатите бяха публикувани в ноемврийския брой на „Journal of Alzheimer’s Disease“ и показват, че червеното вино и сиренето заедно могат да бъдат големи съюзници в превенцията на когнитивния спад.

Установено е, че сиренето е най-ефективната храна за предотвратяване на дегенеративните промени в мозъчната функция, които носи възрастта.

„Изненадан съм приятно, че резултатите ни показват, че разумното ежедневно удоволствие от сирене и червено вино не е просто добър начин за борба с настоящата панидемия “, казва професор Вилет.

- реклама -