Обама Варшава Полша

Мозъчен тръст на САЩ: Полша е по-опасна за ЕС от Брекзит

Недемократичната политика на Полша застрашава целостта на Европейския съюз много повече, отколкото излизането на Великобритания от общността, пише в „The National Interest” Адам Твардовски – научен сътрудник към американския Център за нови подходи към охраната на сигурността.

Според автора, Великобритания винаги може да бъде сдържана от участниците в европейския проект. Въпреки нестабилността на пазарите в седмицата след британския референдум, Евросъюзът ще оцелее и без Лондон.

Но е много по-малко вероятно Евросъюзът да може да преживее нарушенията на своите закони и пренебрежението спрямо собствените му ценности от страните-участнички, които влязоха в ЕС преди около 10 години, като предизвикаха „огромни рискове и разходи за общността”.

Влиянието на Полша в Евросъюза

След влизането си в ЕС Варшава проведе реформи, разви икономиката и зае място сред водещите държави в европейския проект. Нещо повече, през 2014 година лидерите на ЕС ”символично” назначиха полския премиер Доналд Туск за ръководител на Европейския съвет.

Полша стана „остров на политическа и икономическа стабилност”. В гласа й започнаха да се вслушват както никога досега, припомня Твардовски.

Нещата се промениха коренно през 2015 година. Тогава се върна на власт председателят на управляващата партия в Полша „Право и справедливост” Ярослав Качински. И той стана „фактически лидер” на държавата.

Варшава развали отношенията си с най-важния си съсед – Берлин.  А „репутацията й на надежден европейски партньор” се оказа твърде опетнена след като отказа да сътрудничи с ЕС при решаването на проблемите на миграцията и промяната на климата.

Направените промени в законите за медиите и за Конституционния съд, които бяха приети на нож от властите на Евросъюза, поставиха под въпрос жизнеспособността на полската демокрация. Така продължава анализа си Адам Твардовски.

Царящите в Полша политически настроения са много привлекателни за евроскептиците. Хора с такива възгледи могат да подкопаят европейските норми на живот, като при това се възползват от всички предимства на еврочленството.

В този случай ЕС ще пострада много по-тежко, отколкото от „Брекзит”, смята експертът.

- реклама -