Моят любим момент

Моят любим момент: Незабравимо световно по волейбол – започнало със счупен пръст, завършило с новина за бебе

Асоциацията на българските спортни журналисти започна предизвикателството „Моят любим спортен момент“. Във време на изолация и заедно с призив „Остани си вкъщи“ в него ще се разказват вдъхновяващи истории – приятно време в четене на феновете на спорта, които в момента са събрани в огромен виртуален стадион. Целта е да се показва величието на спорта, дори във времена, в които феноменът е принуден да е под карантина.

Това е история за едно незабравимо световно първенство по волейбол за мъже. Годината е 2010-а, двайсетина дни преди старта на шампионата си счупих пръста на крака. Класическа трудова злополука – ритнах някаква метална преграда на кортовете в Борисовата градина, докато бързах да се прибера в редакцията на “Труд” след тенис мача между Бойко Борисов и Борис Бекер. Заключението на ортопеда в “Пирогов” беше – “нужна е операция”, обаче ме предупреди, че не трябва да стъпвам 40 дни. Моля, какви 40 дни, аз ще пътувам за Италия на световно по волейбол?! И така – счупеният ми пръст остана в режим на изчакване.

В Торино, където беше първата фаза на световното първенство по волейбол
В Торино, където беше първата фаза на световното първенство по волейбол
Тръгнахме с автомобил за Торино – аз, колегата Антони Йорданов и Инес Павлова от радио “Дарик”. Като изключим безаварийното пътуване, всичко останало в това първенство вървеше наобратно. След първата фаза нашите волейболисти вместо да попаднат в лесна група, както се очакваше, се наложи да играят срещу световния шампион Бразилия и срещу европейския първенец Полша в Анкона.
Цвета Маркова и Инес Павлов в Анкона
Цвета Маркова и Инес Павлов в Анкона
Честно да ви кажа, в крайбрежното градче се случиха някои доста странни неща. Като за начало никога през живота си не бях виждала мажоретки с наднормено тегло. Явно хубавите италиански пици си бяха казали думата.
След като изхвърлихме европейския шампион Полша от първенството, се случи нещо много странно. Бразилците разиграха такъв цирк, че всеки клоун би завидял на представлението им. Треньорът им Бернардо Резенде пусна срещу нашите волейболисти състав без разпределител (представете си Виенската филхармония без диригент). Причината – „кариоките“ искаха да избягат от мач срещу Куба, което направиха сполучливо, но разгневиха публиката в Анкона, която демонстративно стана на крака и се обърна с гръб, скандирайки “смешници”.
Е, няколко дни по-късно Бразилия стана отново световен шампион, но за мнозина този успех беше постигнат с измама. А българите завършиха седми. Аз пък се прибрах предсрочно в България, защото разбрах, че ще ставам майка за втори път.

Автор: Цвета Маркова

 

- реклама -