Моторист профуча с 229 км/ч на „Тракия”, започва акция за безопасно каране на две колела

Моторист беше засечен да се движи с 229 км/ч на магистрала „Тракия”. Снимка на нарушителя беше разпространена от МВР.  Нарушителят е сниман на 23 април, малко преди 14 часа. Той не се е постарал да скрие регистрационния номер на мотора, така че ще получи уведомление за наказанието.

В събота, 10-и април, на много места в страната се открива мотосезон 2021.

Началото на сезона се характеризира с повишен риск от възникване на произшествия с мотоциклетистите, а факторите за това са много – неблагоприятни пътни условия като ниска температура на настилката, наличие на пясък на много места, усойни участъци в дефилетата, включително и това, че през зимата останалите водачи са отвикнали от присъствието на мотористи на пътя, често не ги забелязват и отнемат предимството им, коментира гл. инспектор Близнаков. Той отбеляза, че произшествията с мотоциклетисти в повечето случаи водят до тежки последствия и наранявания.

От тази вечер стартира специализирана полицейска операция за контрол по спазване на правилата за движение от мотористите. 

Пътните полицаи ще извършват масови проверки за наличие на свидетелство за управление на МПС, валидността му за категорията към която спада управлявания мотоциклет, за употреба на наркотични вещества и алкохол, за поставянето на табели на определението за това места, както и за замърсени табели, за техническата изправност на мотоциклетите, за ползването на защитни каски.

От началото на годината са загинали двама мотористи.

През 2020 г. възникналите пътнотранспортни произшествия с участие на водачи на мотоциклети и мотопеди са 501. При тях са загинали 31 души, а 390 са ранени.

Наблюдаваме завишаване на дисциплината при водачите на мотоциклети и мотопеди, но въпреки това не липсват случаи на неспазване на правилата.

Наказанието за водач, който управлява моторно превозно средство, чиито табели с регистрационен номер не са поставени на определените за това места, е лишаване от право на управление на МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лева, съобщи още гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

- реклама -