Нено Димов Смокиня дюни Арапя Градина Чая Шишманци завод оптадъци

МОСВ за първи път може да поиска по административен ред разрушената дюна на „Смокиня“ да бъде възстановена

Ако РДНСК в Бургас излезе с решение, че няма нарушение при разрушаването на дюната на къмпинг „Смокиня“, МОСВ ще предприеме административно наказание.

Това коментира екоминистърът Нено Димов в кулоарите на парламента на въпрос за действията, предприети след разрушаване на дюни в района на къмпинг „Смокиня“.

Конкректно започвайки с дюните, районната инспекция в Бургас изчаква да види как ще завърши наказателното преследване.

Ако процедурата приключи без решение, че има наказателно престъпление – ние ще предприемем административни действия. Ако има наказателни – те са по-строги и трябва да важи по-строгата санкция.

„Най-крайната административна санкция, която може да бъде предприета, е възстановяване, което до този момент не е правено и трябва да видим как ще стане. Нещо, което е създадено през толкова дълъг период, как ще се възстанови. Това със сигурност ще бъде предизвикателство, но винаги има първи път“, заяви Нено Димов.

Димов подчерта, че е установено, че теренът попада в природна забележителност „Пясъчни дюни“.

„Констатираното увреждане на пясъчните дюни е в нарушение на режимите на защитените територии“, каза още министърът и уточни, че при проверката не е установен извършителят.

Димов съобщи още, че на „Арапя“ няма защитена територия, както и Натура 2000 и посочи: „има ясно становище, че не е горски фонд и няма вековни дървета“.

Той обясни, че остава ДНСК и общината да разгледат случая. Министърът посочи, че са проверени сигналите за строителни дейности в близост до крайбрежието на курорт „Св. Св. Константин и Елена“, община Варна. Той посочи, че е извършена проверка на място и документално. Установено е, че изграждането на хотел е съгласувано и няма нарушение.

По отношение на инвестиционното предложение в района на къмпинг „Градина“ е проведена процедура по реда на Закона за биологичното разнообразие, приключила с решение от март 2018 г. на директорът на районната дирекция в Бургас. По думите му при проверката е установено депониране на земни маси, извън границите на имота, което е неизпълнение на решението на директора на РИОСВ – Бургас и е съставен акт.

Министърът коментира и темата за река Чая, чиято дига трябва да бъде ремонтирана заради разкъсване. „Скъсването е вследствие на естествено преместване на коритото на река Чая. Когато бях онзи ден на място Министерството на земеделието, храните и горите, или по-точно тяхната служба, оправяше фактическото корито“, заяви още Димов. По думите му с връщането в нормалното корито въпросът ще се реши.

- реклама -