МОСВ се кани да отнеме лиценза на фирмата с отпадъците под моста на АМ „Струма“

Фирмата, която е струпала отпадъците под 62-ия километър на магистрала “Струма” край Дупница, които се подпалиха и повредиха пътното съоръжение, е в процедура по отнемане на лиценза. Това пише “24 часа”, като цитира Министерството на околната среда и водите.

Компанията – “Феникс Дупница”, изобщо не е имала издадено разрешително за дейности за съхранение на отпадъци.

При проверка на терена на 23 май 2019 г. експертите от РИОСВ са установили незаконно депониране на отпадъци на мястото под виадукта на автомагистрала “Струма”. Издали са констативен протокол и предписание те да бъдат преместени и почистени до 31 юли 2019 г. Предписанието не е изпълнено, за което на фирмата са съставени два акта. Единият е за съхранение на неопасни отпадъци на неразрешено за това място, а другият – за неизпълнение на предписание по Закона за управление на отпадъците.

Фирмата имала разрешение за извършване на дейности с отпадъци, но на други два терена в района. Заради констатираните нарушения РИОСВ Перник ще отнемане разрешението на дружеството за извършване на дейности с отпадъци. Това може да ссатне след изтичане на законовия срок за обжалване на издадените актове и наказателни постановления.

Засега в правомощията на РИОСВ Перник е само да издаде предписание за отстраняване на отпадъците към собствениците на терените.

Това са община Дупница и АПИ и тези предписания вече са издадени, казаха от МОСВ. Те трябва да отстранят намиращите се в тяхната собственост отпадъци. За АПИ срокът е до 2 септември 2019 г., а за общината – до 19 септември 2019 г.

Какви са пораженията от пожара върху конструкция на АМ „Струма“ ще сатне ясно утре. На съоръжението е направена експертиза с участието на специалисти и на представители на изпълнителите на съоръжението. Тествана е устойчивостта на носещите конструкции, както и за изместване на лагери и греди. Има данни, че носещата конструкция на северното платно е по-увредена и вероятно там пускането на движението ще се забави.

- реклама -