Новичок
сн. БГНЕС

Москва уверява, че не разполага със запаси от Новичок

Началникът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин увери във вторник, че Москва няма запас от Новичок, нервнопаралитично вещество от типа, който според Германия е използван за отравяне на Алексей Навални, предаде Франс прес.

„Те бяха унищожени в съответствие с протоколите и правилата на Организацията за забрана на химическите оръжия“, заяви Наришкин, цитиран от руски медии. Да се твърди противното би било „дезинформация“, добави той.

Началникът на руското разузнаване заяви също, че „когато Алексей Навални е напуснал руската територия, в тялото му не е имало отровни вещества“ и добави, че Русия има „много въпроси по тази тема към германската страна“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков от своя страна изрази „недоумението“ на Москва, която не е получила поисканите от Берлин данни за здравето на опозиционния лидер.

Алексей Навални

Песков подчерта, че всички ще са доволни, ако Навални се възстанови и каза, че той е свободен да се върне в Русия, предаде Ройтерс. Но Москва не разбира защо, ако френски и шведски лаборатории са имали възможност да изследват негови проби, Русия не е получила достъп до тях, добави говорителят на Кремъл. Берлин твърди, че направените изследвания доказват, че опозиционният лидер е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата Новичок, създадено през 70-те години от СССР.

В понеделник Берлин съобщи, че френски и шведски лаборатории са потвърдили тези резултати. Русия отрича да е замесена и иска доказателства, че Навални е бил отровен.

източник: БТА

- реклама -