Венецуела

Москва твърди, че САЩ готвят преврат във Венецуела

В петък Русия обвини Съединените щати, че използват доставката на помощи за Венецуела като тактика за да си създадат повод за провеждане на военни действия срещу правителството на президента Николас Мадуро.

„Опасна провокация, подбудена и водена от Вашингтон, е планирана за 23 февруари“, каза говорителката на външното министерство Мария Захарова, като посочи усилията на лидера на опозицията Хуан Гуайдо да вземе американската помощ, която се складира на колумбийската граница.

„Плановете на Гуайдо да се опита да прекара помощта през границата са насочени към провокиране на сблъсъци“, каза тя, за да се осигури „удобен претекст за провеждане на военни действия“.

Русия е ключов поддръжник на правителството на Мадуро

В четвъртък Гуайдо тръгна с конвой, за да получи в Колумбия хранителни продукти и лекарства, доставени от САЩ, като обеща да внесе помощта до събота.

Мадуро затвори границата с Бразилия, за да предотврати навлизането на помощите и военните засилиха сигурността на колумбийската граница.

Захарова твърди, че САЩ са преместили свои спецчасти и военното оборудване „по-близо до територията на Венецуела“ и обмислят мащабни покупки на оръжие, за да въоръжат опозицията.

Отбелязвайки, че минаха пет години след украинската революция, която свали ръководителя, подкрепян от Русия – за организирането на което Москва обвини САЩ – Захарова каза, че Вашингтон се подготвя за смяна на режима във Венецуела.

Тя предупреди, че американската военна интервенция във Венецуела ще доведе до „рязко увеличаване на напрежението“ по целия свят.

- реклама -