дипломат

Москва ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руския дипломат от България

Москва ще предприеме ответни мерки във връзка с изгонването на руски дипломат от България. Това съобщи пред репортери зам.-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от ТАСС.

„Разбира се ще вземем мерки ответни мерки, както е прието в дипломатическата практика“, категоричен бе той. Изказването му е първа реакция на руските власти във връзка с обвиненията срещу един от първите секретари на руското посолство в София в шпионаж.

Днес МВнР обяви дипломатическия служител за персона нон грата

Министерството на външните работи връчи нота на руския посланик Н. Пр. Анатолий Макаров, с която поставя срок от 24 часа на обвинения руски дипломат да напусне България.

„В петък в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бяхме сезирани от Прокуратурата на Република България и от ДАНС, допълниха от министерството. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа“, припомнят от външнополитическото ни ведомство.

„След като от руското посолство ни уведомиха в понеделник вечерта, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен днес на среща в 10 ч в МВнР. Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България“, съобщават още от МВнР.

От руското посолство потвърдиха пред ТАСС, че са получили нотата и служителя ще напусне страната в посочения срок.

- реклама -