Москва
сн. БГНЕС

Москва ще отговори огледално на изгонването на дипломати от България

Русия ще отговори огледално на изгонването на дипломати от България. Това заяви председателят на комисията по външни работи на Съвета на федерацията на Русия Константин Косачьов, цитиран от вестник „Известия“.

„Огледало, разбира се, без никакво съмнение“, отговори категорично сенаторът на съответстващ въпрос.

По-рано в сряда стана известно, че българската прокуратура обвинява двама руски дипломати в шпионаж. Обвинителите смятат, че те са извършвали разузнавателни дейности, опитвайки се да получат информация за плановете за модернизация на българската армия и поддържане на техническата годност на въоръжените сили на страната.

Според българската прокуратура целта им е била да предадат събраната информация, която е държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва. Освен това се подчертава, че руснаците имат дипломатически статут.

Както припомня изданието, през януари българските власти вече обявиха други двама руски дипломати, заподозрени в шпионаж, за персона нон грата, а българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че дипломатите вероятно ще бъдат експулсирани от страната.

Двама руснаци с дипломатически статут попаднаха под подозрение от българската прокуратура, но поради имунитета им наказателното дело беше прекратено, както се изисква от разпоредбите на Виенската конвенция.

Според прокуратурата един от руските граждани е бил акредитиран като първи секретар в консулския отдел на руското посолство в София и от 2017 г. Твърди се, че е събирал информация конкретно за механизмите на изборния процес в България.

Вторият заподозрян е служител на руската търговска мисия в София и от 2018 г. и се твърди, че търси класифицирана информация, включително в областта на енергетиката и енергийната сигурност в България.

източник: Фокус

- реклама -