Москва предложи на Киев среща между Путин и Зеленски

Москва e предложила на Киев да се проведе среща между Путин и Зеленски. Това съобщи РИА Новости, цитирана от NOVA. Предложението е едновременно със срещата между двамата президенти да бъде парафиран и мирен договор от външните министри. Агенцията цитира думи на съветника на руския държавен глава Владимир Медински.

Според него Русия първоначално е смятала, че срещата между президентите ще бъде възможна, когато страните изработят споразумението.

Пробив: Русия обяви, че драстично намалява военната си активност в Украйна

„Предложеният формат беше следният – първо се подготвя споразумение. След това то се одобрява от преговарящите, подписва се от външните министри на среща. След което се обсъжда възможността за среща на държавните глави за подписване на споразумението. Това не е лесен въпрос, още повече че

срещата може да бъде многостранна,

с участието на държавите, които гарантират мира и сигурността в Украйна”, уточни ръководителят на делегацията.

Той добави, че Москва е предложила държавните глави да се срещнат едновременно с парафирането на договора от външните министри.

„След днешния смислен разговор постигнахме съгласие и предлагаме решение, според което срещата на държавните глави може да се проведе едновременно с парафирането на договора от външните министри. Още повече, че в момента на парафирането и разглеждането на подробностите по договора могат да се обсъждат различни политически нюанси и детайли”, уточни Медински.

Думите му идват малко, след като в Истанбул

приключиха преговорите между делегациите на Москва и Киев за разрешаване на ситуацията в Украйна. Съветникът на Путин определи срещата като конструктивна. Русия предприема две стъпки към Киев за деескалация на конфликта, уточни Медински. Той подчерта, че става дума за военен и политически компонент.

„Разговорите бяха конструктивни. Получихме за разглеждане предложения от Украйна – ясно изразена позиция относно включването им в договора. Тези предложения ще бъдат разгледани в най-скоро време, докладвани на президента и ще бъде даден съответният отговор”, коментира Медински.

Киев е предложил да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността си. Това означава, че Украйна няма да влиза във военни съюзи и да дава своя територия за чужди военни бази. Предложението включва и 15-годишен период на консултации за статута на анексирания от Русия Крим. Всичко това може да влезе в сила само при напълно прекратяване на огъня. Като потенциални гаранти могат да станат Полша, Израел, Турция и Канада.

„Накратко. Договор за гаранции за сигурност със засилен аналог на член 5 от НАТО. Държавите гаранти (САЩ, Великобритания, Турция, Франция, Германия и др.) участват юридически активно в защитата на Украйна от всякаква агресия. Прилагане чрез референдум и парламенти на държавите гаранти”, написа в Twitter съветникът на Зеленски Михайло Подоляк.

Източник: NOVA

- реклама -