Москва изпраща нов предстоятел на Руската църква в София

Москва изпраща нов предстоятел на Руската църква в София. Московският патриарх Кирил скоро ще назначи нов предстоятел на храм „Св. Николай” в София, за да бъдат отворени вратите на руското подворие възможно най-скоро. Веднага след назначаване на нов предстоятел и изпращането му в България,

Руската църква трябва да отвори врати.

„Предстоятелят на Руската православна църква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на храм. „Св. Николай” възможно най-скоро”, се казва в позицията на Руската църква.

Московският патриарх Кирил изразява увереност, че политическите сили, „зад които стои врагът на човешкия род”, няма да успеят да разрушат вековните връзки на любов и братство в Христос, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви.

Българските свещеници, благословени лично от патриарх Неофит да служат в храма, обясниха, че са запознати с позицията и очакват в следващите дни църквата да отвори.

На 21 септември Руската църква „Николай Мирликийски“ в София

беше затворена от руското посолство,

след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещеници бяха експулсирани от България заради заплаха за националната сигурност.

Преди два дни Светият Синод на БПЦ реши, че

не е в неговите компетенции

отварянето на Руската Църква – храма-подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в София. Синодът обяви, че подкрепя напълно писмото и действията на патриарх Неофит по отношение на храма и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Синодът остави решението в ръцете на канонично-правната комисия, която тепърва трябва „да проучи и анализира уставите за функциониране на подворията в София и Москва“.

За всички тези решения е имало едно особено мнение и то е било на Видинския митрополит Даниил.

Още по темата:

- реклама -