хакери митниците разузнавач

Москва: Хакването на командните системи на Кремъл от САЩ е свързано с изборите

Москва взема мерки за гарантиране на кибер- и информационната сигурност на ниво, отговарящо на момента и заплахите, оповестени по адрес на Руската федерация на официално ниво, каза пред РИА Новости говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Мерките за гарантиране на киберсигурността и информационната сигурност се вземат на ниво, отговарящо на текущия момент, както и на заплахите, огласени по наш адрес на официални ниво от представители на други държави“, каза Песков коментирайки информацията за проникване на американски хакери в руските мрежи.

Проникването на американски хакери в ключови компютърни системи на Русия е свързано не с осигуряването на американската национална сигурност, а с края на предизборната кампания на САЩ.

Това мнения изрази на страницата си във Фейсбук влиятелният руски парламентарист Константин Косачьов, който е ръководител на комитета по външната политика към Съвета на федерацията, горната камара на парламента.

Хакерска война между САЩ и Русия

По-рано американската телевизия Ен би си (NBC) съобщи, че работещи за САЩ военни хакери са проникнали в телекомуникациите на Русия и командните системи на Кремъл.

Според Косачьов зад изтичането на тази информация „наистина стоят администрацията и спецслужбите на САЩ, които по този начин „визуализират“ прозвучалите по-рано от вицепрезидента Байдън заплахи за използване на кибероръжие срещу Русия“.

„Що се отнася до замисъл, убеден съм, че сегашните заплахи са свързани не толкова с решаването на задачите по гарантирането на националната сигурност на САЩ, колкото с пика на избирателната кампания“, смята парламентаристът. Той добави, че използването на „руските хакери“ не са нищо друго, освен „отчаян опит да се отклони общественото мнение от разкритите нечистоплътни фактори и да бъде фокусирано то върху „теорията на заговора“ на Кремъл срещу Белия дом.

- реклама -