Москва беше изхвърлена от Съвета за правата на човека към ООН

Русия не успя да събере достатъчно гласове, за да бъде преизбрана като член на Съвета за правата на човека към ООН. Причината е, че организацията не одобрява участието на Москва във войната в Сирия.

Вместо Русия Генералната асамблея на ООН избра Унгария и Хърватия да представляват Източна Европа в 14-членния съвет, който наблюдава и разследва нарушенията на правата на целия свят.

Това е едва вторият път, в който някой от постоянните членове на Съвета за сигурност бива изключван – предишният път отхвърлени бяха САЩ, през 2001 година.

Русия разочарована

Резултатът е разочарование за Русия, която е била член през всичките години, с изключение на 1, от създаването на съвета през 2006. На запитване руският посланик Витали Чуркин отговори, че „Русия се нуждае от почивка” и одобри избора на Хърватия и Унгария, тъй като „те не са дотолкова засегнати от международната дипломация, колкото Русия”.

Повече от 80 организации, занимаващи се с правата на човека и хуминарната помощ призоваха страните членки на ООН да гласуват за изключването на Руската федерация от Съвета заради военната й подкрепа към президента Башар Асад в кървавата цивилна война в Сирия. Страната е била многократно обвинявана от Западните сили и правозащитните групи за безразборните бомбардировки в Сирийската правителствена операция срещу Алепо.

„Това определено ще е предупреждение за Москва”, каза Джон Фишър, директор на базираната в Женева неправителствена организация „Хюман Райтс Уоч”. „Искрено се надяваме, че след днешното гласуване те ще се уверят в необходимостта тяхната ангажираност в Сирия да съответства на международните права на човека и хуманитарното право.“, добави още той.

Междувременно държави със спорна репутация по отношение на правата на човека като Саудитска Арабия, Китай и Куба получиха място в Съвета.

- реклама -