Москов изумителен

Москов отчете „изумителен финансов резултат“ в здравното министерство

Здравният министър в оставка Петър Москов отчете „изумителен финансов резултат“ във ведомството след две години управление. По думите му, министерството е успяло да напредне много в областта на електронното здравеопазване.

„Наследихме разпокъсани, дублирани системи, липса на ясна, видима стратегия и план за интегрирано развитие. Разработихме ясни стратегически документи. Вече работи електронната идентификация, която е първата изцяло безплатна за гражданите електронна идентификация. Резултатите от нея дадоха изумителен финансов резултат. Заявките за плащане към касата паднаха с 15 млн. лв.”, подчерта Москов.

И прогнозира „изсветляване на средствата от НЗОК, което ще доведе до по-ниски цени на лекарствата и повече лечение за пациентите”.

Министърът на здравеопазването в оставка отчете като свой успех връщането на държавността в сектора чрез налагането на правила и ясни контролни механизми за ефективността на разходите.

Москов с призив реформите му да продължат

„Всяко едно нещо, за което нашият екип би могъл да съдейства за влизане в работа на новия екип ще бъде осигурено. Държа и вярвам, че основните неща, които правихме две години трябва да бъдат продължени. Ако не бъдат продължени, от април месец – отново”, зарече се Петър Москов.

Той отказа да дава оценки за служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев, който е сред най-големите му критици. На въпрос какво ще му каже при предаването на властта, Москов обяви: „Добър ден”. „Ако има нужда от някакъв тип конкретика за работата на МЗ, ще проведем експертни и политически разговори, които ще проведем. Не мога да давам оценка, нито искам да давам оценка за служебния кабинет. Ние сме длъжни да го приемем и да го изтърпим”, смята Москов.

По отношение на лекарствената политика Москов подчерта, че през 2015 г. фармацевтичните компании са върнали на НЗОК 43,5 млн. лв. 70 млн. били върнати през 2016 г. на Касата, а прогнозата за 2017 г. е да се върнат на НЗОК 137 млн. лв. „Касата влага тези пари за медикаменти, медицински изделия. През 2017 г. се осигурява 100% реимбурсация за медикаменти за хипертония с тези средства“, обясни Петър Москов.

По отношение на финансовата стабилност на лечебните заведения, Москов обяви, че за периода януари-септември 2016 г. навсякъде лечебните заведения не са на загуба и не генерират допълнителен дефицит. „Първата стъпка по преодоляване на финансовата криза в болниците е постигнат. Има ясни правила за изразходване в болниците“.

„Ще се борим за това да можем да завършим започнатите реформи. За нашия екип пътят е този-връщане на параметрите на системата на здравеопазване към системата на здравеопазване, а не като плод и зеленчук“, подчерта Москов.

- реклама -